Regeringen bromsar elitsatsning på barn

Idrottsrörelsen måste sätta barnens rättigheter i fokus och låta alla vara med om den ska få statliga bidrag i framtiden. Det är ett av regeringens förslag på ny idrottspolitik som presenterades i dag.

Samtidigt som regeringen vill stärka svensk idrott internationellt så får inte elittänkandet börja för tidigt menar regeringen, och det välkomnas av idrottsfolk.

I förslaget ingår även att dagens bidrag från Svenska spels överskott ersätts med ett fast statligt anslag för att inte anslagen ska variera så mycket mellan åren.

Det är volleyboll på schemat för klass SP1 på Per Brahegymnasiet i Jönköping. Idrottsläraren Tony Sandqvist har just läst igenom förslaget om hur statens bidrag till idrottsrörelsen ska styras och han välkomnar just markeringen att alla barn måste få vara med.

– Det innebär ju då, vilket man har problem med i vissa idrotter och föreningar, att alla får vara med på lika villkor. Jag tycker det är jättebra. Nu kommer man kanske kunna sanktionera och dra in eller minska bidragen om man inte följer de intentioner som gäller, säger Tony Sandqvist.

Förra året fick idrottsrörelsen 1,8 miljarder från staten genom statsstöd och utdelning från Svenska spels överskott. Just den inkomstkällan har varierat genom åren beroende på hur mycket svenska folket spelat och regeringen säger sig nu vilja skapa ett mer stabilt och förutsägbart system och föreslår därför att Svenska spels bidrag ersätts av ett bestämt statsbidrag.

Det är något som också efterlysts av Riksidrottsförbundet som kallar dagens förslag för i stora delar bra. Propositionen innebär också att pengar ska kunna gå till även svenska elitsatsningar och för att underlätta att få hit stora mästerskap.

Idrottsläraren Tony Sandqvist gillar huvvuddelen av förslaget men efterlyser samtidigt en bättre satsning på skolidrotten om man ska mena allvar med breddsatsningen.

– Det är ju den arena man når alla ungdomar på. Även de som inte har grannar som skjutsar till idrottsträning eller föräldrar som introducerar dem till idrottsrörelsen. Därför är det skolans uppgift att ha så mycket tid och timmar som man kan.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".