Storförlust för Saab Automobile

Biltillverkaren Saab Automobile gjorde under förra året en förlust med 4,5 miljarder kronor. Förlusten är den största i företagets historia, och resultatet är betydligt sämre än 2001, då bolaget gick back med cirka 180 miljoner kronor.
– Ett stort problem har varit att man inte nått till de volymmål som företaget haft. Saab Automobile har en ganska begränsad produktportfölj. Det är 9-3 och 9-5 man har att använda sig av, säger Carl Holmqvist, aktieanalytiker på Handelsbanken Capital Markets. Saab Automobile förklarar framför allt förra årets stora förlust med att dollarn försvagats kraftigt gentemot kronan. Bolaget har en stor del av sin affärer i USA och har därför förlorat på dollarfallet. Andra orsaker till förlusten är omställningskostnader i samband med introduktionen av den nya modellen 9-3 samt höga kostnader för marknadsföring. Men Saab Automobiles problem grundar sig alltså också i alltför låga försäljningsvolymer. Nu planerar bolaget för att lansera nya bilmodeller i hopp om att få upp volymerna. – Det viktigaste ur ett europeiskt perspektiv, nere på kontinenten och den stora marknaden där, till exmpel Tyskland och England, så är det att man har attraktiva dieselmotorer att erbjuda, säger Örjan Åslund, informationschef på Saab Sverige. – I ett större perspektiv så är vi intresserade av att bredda modellprogrammet så att vi har både lite större bilar, och eventuellt mindre bilar än de vi har i dag Hur kommer ni att klara er när vi visar förluster av den här storleken? – Vi måste få upp våra volymer väsentligt.
Eva Odefalk
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".