Ny latinsk era i USA

Nu har latinamerikanerna officiellt förklarats som den största minoriteten i USA, alltså större än afro-amerikanerna, något som kan få långtgående följder för USA. Under lång tid har förhållandet mellan svarta och vita präglat amerikanskt samhällsliv. Nu kommer man in i en nya era.
Man behöver bara knäppa lite på fjärrkontrollen så märker man att det är många i USA som tydligen talar spanska. Och intrycket ljuger inte. Den senaste befolkningsstatistiken för USA visar att hispanics, latinamerikaner, numera och för första gången är den största minoriteten i USA. De är 38,8 miljoner eller 13 procent av USAs befolkning, de svarta, afro-amerikanerna utgör 38,3 miljoner. Stora födelsetal Tendensen har varit tydlig flera år, men det har gått mycket snabbare än vad någon trott beroende på den stora immigrationen och latinamerikanernas stora födelsetal. I en trädgård i Washington står en av de det handlar om och blandar cement, Ronald Medina. För fyra år sedan kom han till USA från El Salvador, där var han svetsare, här sysslar han med lite av varje och han tycker att han har lyckats bra i USA. - Här kan jag köpa saker som jag inte kan köpa i El Salvador, livet är bekvämare, säger Ronald Medina och han tänker absolut stanna kvar i USA. Fattigare Men alla har inte lika lätt att få ordning på tillvaron. Genomsnittligt är latinamerikanerna i USA fattigare, de har lägre utbildning och större andel arbetslösa än vad vanliga amerikaner har. Många har problem med språket eller juridiska problem eftersom de passerat gränsen utan giltiga papper. Och så arbetslöshet och drogmissbruk. Det säger Betty Hernandez, som arbetar på ett centrum i Washington, som hjälper i första hand latinamerikaner komma in i det amerikanska samhället. Att latinamerikanerna nu är den största minoriteten är en milstolpe i USAs utveckling. Under lång tid har förhållandet mellan svarta och vita i mångt och mycket präglat amerikanskt samhällsliv. Nu kommer man in i en nya era. Fredrico Kasanun, läkare från Bolivia som ännu inte har rätt att arbeta i sitt yrke i USA, ser viss risk för motsättningar mellan latinamerikanerna och afro-amerikanerna. - Afro-amerikanerna är rädda för att latinamerikanerna håller på att ta över deras plats i samhället, och det gillar de inte, till exempel tar över arbeten, säger Fredrico Kasanun. Integration Men han betonar att de två grupperna kulturellt ofta förstår varandra bra. Latinamerikanernas intåg syns redan i till exempel underhållningsindiustrin, med namn som Ricky Martin och Jennifer Lopez. Betty Hernandez på hjälpcentrumet tror att latinamerikanerna kommer att integreras bra i det amerikanska samhället. Om en tio år kanske latinamerikanerna kommer att vara som vilka amerikaner som helst, tror Betty Hernandez på hjälpcentrumet. Stora förändringar sker framför ögonen och redan är till exempel många stora företagsledare av latinamerikanskt ursprung.
Sten Sjöström, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".