Regerande partiet leder valet i Kambodja

Rösträkningen efter gårdagens parlamentsval i Kambodja går trögt enligt inhemska oberoende valorganisationer. Men tendenserna pekar mot att premiärminister Hun Sen och hans regerande CPP behåller makten i ytterligare fem år.
Dagen efter valet håller Phnom Pehn andan. Minnena från förra parlamentsvalet 1998 är fortfarande alltför tydliga. Då utbröt våldsamma oroligheter i landet. I dag är hundratals poliser i kravallutrustning utkommenderade på huvudstaden Phnom Penhs gator för att förhindra att något sådant ska upprepas. Enligt oberoende inhemska valorganisationen Comfrel, och regeringspartiet egna beräkningar, leder regerande CPP i några av de stora provinserna. Något som inte är speciellt överraskande. Kom till makten 1979 Partiet kom till makten med hjälp från Vietnam 1979, då Pol Pots och Röda Khmerernas terrorregim föll. Hun sen, Kambodjas starke man, blev premiärminister första gången 1985. Partiet har en vittförgrenad partiorganisation i provinserna, och har sitt största väljarstöd på landsbygden, där den stora majoriteten av kambodjaner bor. Den stora frågan är hur stora CPP blir, om de får de två tredjedelarna av rösterna som behövs för egen majoritet, eller om de måste stödja sig mot ett annat parti. Motsträvig koalitionspartner Förra gången hade man rojalistiska Funcinpec som motsträvig koalitionspartner. Det är fortfarande mycket oklart om Funcinpec återigen blir näst största parti, eller om det andra oppositionspartiet, lett av den före detta finansministern Sam Rainsey, lyckas gå om. Inte klart ännu Enligt oberoende valorganisationer ser Sam Rainsys parti ut att göra ett mycket bra val i huvudstaden, och kanske till och med kan vinna över CPP. Men än är inte alla rösterna räknade här. Det officiella valresultatet väntas först den 8 augusti.
Amanda Rydman, Phnom Penh
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".