Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Advokatsamfundet

”FRA-lagen bryter mot grundlagen”

Den skarpa kritiken mot FRA-lagen gäller särskilt Försvarsunderrättelsedomstolen, den specialdomstol som ska ge FRA tillstånd att bedriva signalspaning. Den är varken förenlig med svensk grundlag eller Europakonventionen, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

– En domstol ska vara oberoende. Det här är en uppfinning som består av tre personer. där det finns en riktig domare. Risken är att det uppstår en personunion mellan de personer som sitter i domstolen och de personer som företräder de tillståndssökande myndigheterna. Det kommer rimligen att nästan alltid vara samma personer, säger Anne Ramberg.

Kallar du det här för en domstol?

– Nej, den är ingen domstol och har ingenting med domstol att göra.

Advokatsamfundet välkomnar i sitt remissvar att signalspaning ska bedrivas med tillstånd från domstol, men anser inte att Försvarsunderrättelsedomstolen uppfyller kraven på rättssäkerhet.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg är också kritiskt till att inga offentliga ombud kan närvara vid besluten.

– I samtliga fall ska FRA vara sökanden och det kommer inte att finnas någon motpart till dem och det kommer inte heller att finnas något offentligt ombud och så kommer man inte att kunna överklaga. I realiteten kommer det att vara helt omgärdat av sekretess.

Skulle den här specialdomstolen klara en prövning i Europadomstolen?

– Nej, den är inte en domstol i Europadomstolens och Europakonventionens mening, säger Anne Ramberg.

Zana Schiroyi
zana.schiroyi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".