Tar kontroll över risproduktionen.
Venezuela

Chávez tar kontroll över riset

Venezuelas president Hugo Chávez har beordrat militären att ta kontroll över alla fabriker i landet som bearbetar och förädlar ris. Bland de största ägarna till risförädlingsfabriker i Venezuela ingår privatägda amerikanska livsmedelsjätten Cargill och Polar som är Venezuelas största livsmedelsföretag.

Bland de största ägarna till risförädlingsfabrikerna i Venezuela ingår privatägda amerikanska livsmedelsjätten Cargill och Venezuelas största livsmedelsföretag Polar.

Chávez socialistiska regering har infört priskontroll på baslivsmedel och anklagar ofta priva företag för att samla livsmedel på hög och ta ut högre priser när efterfrågan ökar.

Chávez har nationaliserat en stor del av Venezuelas ekonomi, men förklarade inte om regeringens ingripande i ris-fabrikerna idag är tillfällig eller på sikt innebär ett statligt övertagande. 

Venezuelas risodlingar ger tillräckligt med ris för inhemsk konsumtion och den del som blir över exporteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".