Kriminalvården måste spara och spendera samtidigt

Den svenska krinimalvården har svåra ekonomiska problem - årets underskott kan landa på över en halv miljard kronor. Kriminalvården måste spara flera hundra miljoner men samtidigt måste fler fängelser byggas, till en hög kostnad, eftersom en av orsakerna till underskottet är den höga beläggningen på landets fängelser.
Britt-Marie Jonsson, tillförordnad generaldirektör på Kriminalvårdsmyndigheten säger till Ekot att man måste gasa och bromsa samtidigt och det är en konst som heter duga. Fler dömda och längre fängelsestraff har lett till stora överbeläggningar på landets fängelser. Det ger i sin tur stora kostnader för extraplatser i polisens häkten och extra personal. Kriminalvården tror att besparingskraven kommer att leda till sämre förhållanden för landets fångar Facket säger till Ekot att personalen redan idag är sliten och att besparingar kommer att förvärra situationen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".