USA

Ytterligare 30 miljarder dollar till AIG

Det amerikanska försäkringsbolaget AIG ser ut att räddas av den amerikanska staten ännu en gång. Enligt uppgifter till Reuters är företaget och regeringen bland annat överens om att företaget får ytterligare 30 miljarder dollar för att klara verksamheten.

I morgon, måndag, ska AIG presentera sin resultatrapport för det sista kvartalet förra året och som Ekot rapporterat tidigare väntas det bli en av de största kvartalsförlusterna i den amerikanska företagshistorien.

Det handlar enligt uppgifter om en förlust på upp emot 60 miljarder för den globala försäkringsjätten som redan tidigare rapporterat om stora förluster.

Det är bland annat stora tillgångar i osäkra bolånepapper, som fortfarande tvingar AIG till nedskrivningar och enorma förluster.

Det har alltså ännu en gång lett till förhandlingar mellan företaget och den amerikanska regeringen om att ytterligare en akut räddningsinsats måste fram för att undvika att företaget kollapsar.


Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters, från en källa med insyn i förhandlingarna, kommer AIG:s styrelse senare i dag att ta ställning till ett förslag som ger företaget ytterligare 30 miljarder dollar i statliga lån.

Det handlar dessutom om lättade villkor för tidigare hjälpinsatser. Bland annat lägre ränta för AIG på tidigare lånemiljarder från USA:s regering.

AIG har inte velat kommentera uppgifterna offentligt, men har tidigare bekräftat att förhandlingar pågår med staten om att hitta nya lösningar på företagets finansiella problem.

Staten har tidigare stöttat AIG med lån på upp emot 150 miljarder dollar. Detta eftersom man anser att företaget är så viktigt för det finansiella systemet i stort, att man inte har råd att låta det gå i konkurs.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".