Forskarna vill att politikerna planerar städerna så att människorna rör sig mer. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Politiska beslut kan minska cancerfallen

Uppdaterad 15:15
En ny rapport från Världscancerfonden visar att vart tredje cancerfall kan förebyggas. Men då räcker det inte med att var och en själv tar sitt ansvar och lever hälsosammare utan samhället måste ändras, enligt rapporten.

– I Sverige har vi nu cirka 40 000 nya cancerfall årligen. En tredjedel av det är mer än 10 000 upp till 15 000 fall, säger Alicja Wolk, professor och nationell expert i kost- och cancerfrågor vid Cancerfonden. 

Tusentals liv skulle kunna sparas?

– Tusentals liv.

– Vad rapporten visar på är ju att det är svårt att leva sunt om inte förutsättningarna finns i ens omgivning. Vad är det för mat vi erbjuds, hur möjligt är det att ha den fysiska aktivitet man ska, hur lätt är det att se till att ens barn inte börjar röka, och att man kan sluta röka själv, säger Anders Ekbom, professor i epidemiologi och cancerexpert på Karolinska institutet i Stockholm.

I den nya rapporten från Världscancerfonden har 22 forskare gått igenom 7 000 studier om cancer och sambandet med kost, motion och många andra faktorer för att se vilka hälsoråd som verkligen har stöd i forskningen. Nu kommer slutsatserna, hur samhället och individerna kan göra för att minska cancerfallen.

Många av råden har hörts förut; ät frukt och grönt fem gånger om dagen, håll vikten nere, motionera ungefär en halvtimme om dagen, begränsa alkoholen, sluta med charkprodukter, sola sällan, och framför allt, rök inte.

Charkprodukter och korv innehåller rött kött, fett salt och nitrater. Ingendera är bra för kroppen. Dessutom bör man välja närproducerad mat. Den innehåller ofta mer näring än mat som fått resa långa sträckor. Det här är delvis gammal visdom i ny förpackning, säger Anders Ekbom.

– Det är ju precis det som din och min mor sa till oss att göra. Ät upp dina grönsaker, ut och spring, börja inte röka, och sitt i skuggan.

Men det räcker inte att var och en tar ansvar för sig själv. Samhället måste ändras också. Statliga subventioner till majs- och sojaproduktion i vissa länder måste bort, eftersom majs och soja används i intensiv djuruppfödning, vilket ger billigt, men också sämre kött.

Forskarna vill också ha förbud mot reklam för skräpmat och stopp för skräpmat i skolor, mindre portioner i färdigmat, och att politikerna planerar städer så att människor rör sig mer, till exempel genom fler cykelbanor. Samhället måste ändras, det är det som är poängen.

Nästa stora steg kunde vara statliga kampanjer mot läsk, tycker Alicja Wolk:

– Man tror inte att det är kalorier. Det känns som dryck, som vatten. Det känns inte som kalorier. Med tanke på fetma som är den viktigaste i alla sjukdomar, inte bara cancer. Så jag tycker att det är en relativt lätt åtgärd.

Det är som med rökningen, som inte minskade förrän politikerna engagerade sig, säger Anders Ekbom.

– Ingenting hände ju förrän man började använda prispolitiken och skapade lagstiftning som ledde till rökfria miljöer, säger Anders Ekbom, professor i epidemiologi och cancerexpert på Karolinska institutet i Stockholm.

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".