Stor risk för massvält i Liberia

Människorna i Liberia dör inte bara av granatattacker, kulsprutor eller koleraepidemi. Nu har de som flytt in till huvudstaden Monrovia också börjat dö av svält.
Om den här veckan slutar utan att någonting har gjorts vad handlar om att säkra freden och att få in mat, då blir det svårt. Vi har redan sett att folk har börjat dö av svält. Det sa Daniel Clarke, generalsekreterare för Röda Korset i Liberia. Massvält till helgen Daniel Clarke på Röda korset i Liberia menar att de snart inte handlar om enskilda som dör av svält, utan att det kan bli massvält i Monrovia till veckoslutet. Maten finns inte långt borta. Hamnen, där maten finns, är avstängd och inga hjälporganisationer kan komma åt sändningarna. Det som finns i affärerna är så dyrt att ingen har råd att köpa de varorna. Ingen vapenvila ännu De fredsbevarande trupper dröjer eftersom ingen vapenvila hittills har hållits. Men Daniel Clarke menar att det som är bra är att alla parter så tydligt sagt att de vill ha fredstrupper i Liberia. – Alla partier vill ha fredsbevarande styrkor. Både regeringen och rebellerna vill ha det. Bråttom med fred Kommer de bara så blir det också vapenvila menar han. Nigeria har trupper i grannlandet Sierra Leone och skulle snabbt kunna gå in i landet och därmed leda Ecowas, den västafrikanska samarbetsorganisationens, fredsinstats som totalt sagt att den kan tänkas skicka 3 000 soldater till Liberia. För det är nu insatsen behövs. –Omedelbart, behovet finns just nu, tiden har runnit ut, säger Daniel Clarke.
Annika Östman

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".