Vatten har blivit trendigt

Försäljningen av vatten på flaska har ökat med femton procent första halvåret i år, och det på grund av att vatten har blivit trendigt. I i-världen där kvaliteten på vatten är bra, är det helt onödigt köpa sitt vatten, enligt Lennart Nyman, naturvårdsdirektör på Världsnaturfonden.
Det är trendigt att dricka mycket, samt då kolsyrat och smaksatt vatten på flaska. Så här säger några konsumenter om sin vattenflaska. – Förmodligen är det samma vatten med lite bubblor i. Men det känns fräschare och så är det kallare. – Dels vet man ju inte hur vattnet är i dag. Men det ligger väl i tiden, det här att man köper sitt bordsvatten, som man alltid gjort utomlands. Skönhetsmyt Att man kan dricka sig snygg och smal är en myt som de senaste åren odlats och fotomodeller och skådespelerskor har i olika veckotidningar och hälsobilagor berättat om att de druckit åtskilliga liter per dag. Svullnad av hjärnan Två till tre liter om dagen behöver man, och ungefär en liter får man i sig med maten. Men förutom att det inte finns några belägg för att det är bra att dricka för mycket, kan man faktiskt drabbas av inkontinens, vitaminbrist och till och med livshotande tillstånd, eftersom överdrivet vattenintag späder ut salthalten i blodet. Dessutom kan hjärnan svullna vilket kan leda till kramper. Men att dessutom köpa sitt vatten på flaska leder till miljöproblem genom förpackning, transporter och avfall. Samtidigt har en miljard människor brist på rent färskvatten. Importerat vatten på flaska kan göra att man inte löser problemen med att rena det vatten som finns. ”Onödigt” Lennart Nyman, Naturvårdsdirektör på Världsnaturfonden säger att i i-världen där kvaliteten på vatten är bra, är det helt onödigt köpa sitt vatten. – Vi måste minska slöseriet med naturresurser generellt på jorden, och det här är ett väligt typiskt ställe där man konkret kan minska produktionen av en onödigt produkt, säger Lennart Nyman, Naturvårdsdirektör på Världsnaturfonden
Sara Hägg, i samarbete med P3 Folkradion
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".