Regeringskris i Italien

Italiens regering står inför en kris som riskerar att överskugga landets ordförandeskap i EU. Ett av partierna i Silvio Berlusconis koalition hotar att spräcka regeringen eftersom justitieministern vill sätta stopp för en utredning om misstänkt skattefusk i premiärministerns tv-bolag.
Silvio Berlusconis ständiga tvist med rättsväsendet har frestat hårt på samarbetet i fyrpartiregeringen och nu ställs motsättningarna på sin spets. Misstänkt skattefusk Måttet var rågat för mittfältet i koalitionen när landets justitieminister satte stopp för en utredning om misstänkt skattefusk i Berlusconis mediaföretag med motivering att premiärministern åtnjuter rättslig immunitet. Lagen om immunitet, som drevs igenom i parlamentet tidigare i somras, innebar befrielse från åtal för regeringschefen , som annars hade kunnat bli fälld för korruptionsbrott under det italienska ordförandeskapet i EU . Hotar lämna regeringen Men justitieminister Roberto Castelli vill nu göra gällande att immunitetslagen skyddar Berlusconi också mot utredningar och det blev för mycket för regeringskoalitionens lilla kristdemokratiska parti, som nu hotar att lämna regeringen. Om partiet röstar med oppositionen i ett misstroendevotum som väntas redan i morgon faller troligen regeringen. Men även om stormen rids ut den här gången har dispyten blottlagt de sprickor som har uppstått i regeringen när Silvio Berlusconi har ägnat de första två åren av mandatperioden åt att driva igenom lagar för att rädda sitt eget skinn. Italien halkar efter Försummelserna av annat har nu också lett till att ledningen för det italienska näringslivet slår larm om att Italien håller på att förlora sin konkurrenskraft och halka efter det övriga Europa. Bisarrt nog framhåller Silvio Berlusconi i en tidningsintervju att han har fullt upp med att skriva neapolitanska kärlekssånger på nätterna .
Titti Nylander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".