Rörliga bolån nere under 2 procent

Riksbankens räntesänkningar har gett effekt på bankernas bolåneräntor. De rörliga bolåneräntorna sjönk i genomsnitt med 0,84 procentenheter i februari, enligt en sammanställning som bolånesajten Comboloan gjort. Den lägsta rörliga räntan ges av Östgöta Enskilda Bank.

På andra plats ligger Swedbank Bolån, med 1,99 procent. Annars ligger den lägsta rörliga tremånadersräntan på 2,28 procent hos DnB Nor och Länsförsäkringar Bank.

Det är om man går till Östgöta Enskilda Bank, som ägs av Danske Bank, som man kan få låna pengar till rekordlåga 1,95 procent, efter en individuell förhandling. Villkoren gäller om man är helkund i banken och har lyckats med sin förhandling.

– Det är klart att de av våra kunder som väljer att lägga alla sina affärer hos oss, de får lite bättre villkor än våra listpriser, säger Lars Sjögren, vice vd i Danske Bank.

De senaste sex månaderna har räntan i genomsnitt gått ned med 2,47 procentenheter. Men även om Riksbanken skulle sänka sin ränta ner mot noll, vilket ju ligger i prognoserna, så ger det i sig inte noll ränta på bolånen.

– Nej, det gör det inte. Det kostar ju oss pengar att skaffa de pengar som vi sen lånar ut. Och det är klart, tittar man på vår inlåningssida så kan man ju se att de aldrig varit så bra som de är nu. Sen ska vi ha någonting däremellan också, så det blir lite dyrare av den anledningen också.

Hur nära noll kan man komma som bolånekund?

– Det får vi se. Först ska Riksbanken sänka, och mycket tyder på att det går ner till noll. Vi kommer att följa med ner ungefär i samma utsträckning som marknadsräntorna justeras ner. Så det kommer att bli billigare det kan vi vara säkra på.

Hur beter sig bolånekunderna nu när de ska välja mellan bunden och rörlig ränta?

– Det är väldigt mycket rörligt fortfarande. De långa räntorna är ju fortfarande ganska höga och det beror ju delvis på finanskrisens effekter. Men de flesta tittar på de korta räntorna och ligger ganska mycket rörligt, det har ju historiskt visat sig vara ganska bra att ligga rörligt.

– Men det kan komma en period då vi råder till att binda och då hoppas vi att man lyssnar, säger Lars Sjögren.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".