Ytterligare en skadad i danskt gängkrig

I Köpenhamn fortsätter kriget mellan beväpnade gäng i staden. Ytterligare en person skadades allvarligt i går kväll i ett nytt skottdrama. Trots en massiv insats har polisen inte lyckats sätta stopp för det gängkrig som har pågått sedan i somras i den danska huvudstaden.

Det senaste offret för skottlossningarna i Köpenhamn, en man från Färöarna, drabbades uppenbarligen av misstag. Tillsammans med en kamrat satt han i en bil och letade efter en parkeringsplats i stadsdelen Nörrebro när några cyklister sköt mot bilen.

Mannen vårdas nu för svåra skottskador medan kamraten klarade sig oskadd. Tre män med skottsäkra västar greps som misstänkta för skottlossningen men har nu släppts av polisen.

I fredags sköts en man ihjäl, också det i stadsdelen Nörrebro. Flera män i en skåpbil avlossade skotten mot honom. Men ingen har gripits för dådet.

Just invandrartäta Nörrebro i centrala Köpenhamn har varit platsen för flera skottdramer i den pågående uppgörelsen där i huvudsak mc-gäng och invandrargrupper är inblandade. Sedan augusti förra året har 28 skottlossningar och några knivöverfall ägt rum och tre personer har dödats.

Polisen har inrättat en speciell insatsstyrka som skall försöka sätta stopp för gängkriget bland annat genom att vara på plats i alla områden där man misstänker våldsamheter. Och poliserna har rätt att stanna och kroppsvisitera alla även om polisen inte kan redovisa en direkt och konkret misstanke om brott.

Men också gängen har sina egna ordningsvakter som ger sig på och visiterar folk de misstänker tillhöra motståndarlägret.

Köpenhamns kommun har nu kallat alla intresserade medborgare till rådslag senare den här månaden för att diskutera vad den vanlige köpenhamnaren kan göra för att få gatorna i staden säkra igen.

Christer Fridén, SR:s Nordenkorrespondent
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".