Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Patienter med ätstörningar får fel vård

Mer än hälften av alla patienter med ätstörningar vårdas fel, anser experter på området som Ekot varit i kontakt med. I stället för att få specialistvård kommer de till allmänpsykiatrin, vilket kan få förödande konsekvenser. Bland annat kan patienterna börja utveckla andra destruktiva beteenden.
Åsa Pehrsson är en av många som hamnat fel. Under åtta år vårdades hon på flera ställen inom allmänpsykiatrin. Hon berättar om hur hennes anorexi övergick i annat. – På psyket hörde man snack mellan patienterna om hur man skulle skära sig för att det skulle vara värre. Då lärde jag mig det. Men jag var helt blind för det för jag låg inne på instutitioner där alla höll på så. Man såg det inte. Alla gick omkring med såna ärr. Jag ser ju när folk ser, att de tycker att jag är ett monster, liksom, säger Åsa Pehrsson. Ärrade armar Hon har ett svart linne på sig och en stor svart keps som hon samlat håret under. Hon är piercad på olika ställen i ansiktet. Men ändå är det inte det som hamnar i blickfånget. Det är hennes armar. Den ena underarmen täcks av ett hundratal markanta ärr. Den andra av runda ärr, stora som femkronor, som är brännmärken. Vanlig psykvård Men Åsa Pehrssons historia inom den svenska vården började med att hon led av anorexi. I stället för att få specialvård för anorexipatienter hamnade hon på vanliga mottagningar för psykiskt sjuka människor. Helt fel, tycker bland andra Pernilla Aderheim, som är behandlare på allmänpsykiatriska mellanvårdsenheten City i Stockholm. Hon har jobbat både inom specialistvård och inom allmänpsykiatrin och säger att risken med att ätstörningspatienter inte får rätt hjälp är att de utvecklar ett självdestruktivt beteende som rop på hjälp. – Det handlar nog speciellt om de här yngre personerna som faktiskt tar efter varandra. Mår de så dåligt att de inte klarar av att arbeta och ta hand om sig själva, så vill de i alla fall bli bra på att må så dåligt som möjligt. Det här tror jag kan bli en jätteond cirkel. Få får specialistvård Claes Norring är psykolog och föreståndare för Nationellt kunskapscentrum för ätstörningar. Han säger att det är uppemot 70-80 procent av ätstörningspatienterna som inte får specialistvård. – Det här är en patientgrupp som, trots att den ser relativt likadan ut på ytan, har väldigt stora variationer vad det gäller problematik och behov. Det här leder mig till slutsatsen att vi måste ha ett smörgåsbord av behandlingar att erbjuda de här patienterna för att kunna tillfredsställa alla behov, säger psykolog Claes Norring.
Anna Tibblin Hansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".