Fulla fängelser överraskar USA

Förra året växte återigen antalet fångar i USA, efter att ha legat still under några år. Mer än två miljoner amerikaner sitter nu i fängelse och per capita är det den högsta siffran i världen.
Ökningen av antalet fångar under 2002 kom som en överraskning. Bland annat pekade brottsstatistiken för fjolåret vagt neråt. Men en del skulle kanske säga att antalet brott minskar just för att fler sitter i fängelse. Vad som ändå är märkligt är att antalet interner ökar samtidigt som flera delstater, av rena budgetskäl, beslutat att mildra straffen för en rad brott. Flest fängslade per capita Förra året satt nästan 2,2 miljoner människor i olika typer av amerikanska fängelser, en ökning med 2,6 procent sedan året innan. I absoluta tal är det högst i världen, före till exempel Kina. Men USA har också störst antal fängslade per capita. Fängelser är kort sagt vanligare i USA än i något annat land i världen. Ökning en fördröjd effekt Det var framför allt under slutet av 80-talet och under 90-talet som antalet fångar ökade och ökade snabbt. De mer än fyrdubblades. Hårdare straff var en av orsakerna. Experterna tror inte att fjolårets ökning förebådar någon ny kraftig höjning. Det är snarast svallvågorna efter den hårdare lagstiftningen på 90-talet, tror man. Stor rasmässig skillnad Speciellt störande är de stora rasmässiga skillnaderna. Bland svarta amerikaner i åldrarna 25-29 år sitter inte mindre än var tionde i fängelse. Bland de vita är det en på hundra. Det positiva är att den skillnaden i varje fall inte ökar. Men att så många sitter i fängelse kommer att påverka den afroamerikanska befolkningsgruppen för lång tid framåt.
Sten Sjöström, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".