Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler slås ut från tuffare arbetsmarknad

Arbetslivet har blivit tuffare. Även mindre besvär leder till att människor sjukskrivs därför att de inte platsar. Det konstaterar Arbetslivsinstitutet i en ny rapport.
Anders Wikman är sociolog på Arbetslivsinstitutet och han menar att omorganiseringarna i början på 90-talet nu syns i de ökande sjukskrivningstalen. – Under 90-talet har problemen antagligen blivit speciellt stora beroende på de stora organisatoriska förändringar som har genomförts, bland annat som följd av den djupa lågkonjunkturen. Men också som följd av ökad internationell konkurrens, globalisering och sådant, säger Anders Wikman, sociolog på Arbetslivsinstitutet. Långsiktig tendens Arbetslivsinstitutet har på regeringens uppdrag tittat över bland annat sjukfrånvaron. I rapporten konstaterar man att det finns en långsiktig tendens till att allt fler slås ut från arbetsmarknaden, under lågkonjunktur genom arbetslöshet och under högkonjunktur genom sjukskrivningar. Efter neddragningarna i början på 90-talet märks en tydlig ökning i att även mindre begränsningar i arbetsförmågan leder till sjukskrivningar, och till långa sjukskrivningar. Kraven har ökat – Det förefaller som att arbetslivet ställer allt större krav på de som arbetar. Det spelar allt större roll om man har, även vissa smärre, krämpor och besvär. Det innebär att människor som blir sjukfrånvarande tenderar att bli det betydligt längre. De kanske inte återkommer alls i arbetslivet, säger Anders Wikman. De som främst drabbats är de som har minst inflytande över sin egen arbetssituation, Under många år har det blivit allt fler som inte kan påverka den delen av arbetet som handlar om arbetstakten. Dessutom har möjligheterna att protestera mot det som upplevts som fel minskat, säger Anders Wikman. – Antagligen är det så att vi i dag har en betydligt tystare arbetskraft än vi hade för 10-20 år sedan. man säger ifrån och protesterar mindre i dag. Staten får betala Ökade krav på arbetstagarna kan öka företagens vinster. Men kostnaderna har i mångt och mycket vältrats över på staten menar Anders Wikman. – Den här intensifieringen av arbetet kan ha lett till ökade vinster eller ökade fördelar för de enskilda företagen. Men samtidigt kan man ha genererat en kostnad som har lagts på samhället. Man har flyttat över en del av kostnaden från de enskilda arbetsplatserna till det allmänna, säger Anders Wikman.
Lena Pettersson

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".