Fler unga lever utanför samhället

Varken arbetssökande eller studerande och ofta utan något ekonomiskt stöd från samhället. Så ser det ut för ungefär 30 000 svenska ungdomar, visar en en pågående studie. Den slår också fast att antalet unga som på det här sättet lever utanför det vanliga samhället blir allt fler i Sverige.
23-årige David Järv från Luleå hoppade av gymnasiet för ett par år sedan. I dag bor han inneboende hos sin före detta flickvän. Han har ingen egentlig inkomst förutom de pengar han och hans rockband då och då spelar ihop. Han säger att det blir långtråkigt ibland om dagarna. Men å andra sidan, att löneslava är ju inte alltid så roligt det heller. – De som jag känner tar kanske ett städjobb fast det är det värsta de vet. Det är inte meningen att det ska vara så. Man måste hitta något som man kan gå till och känna att det känns bra. Så att man inte bara hatar att gå dit. Skulle du kunna jobba i kassan på Konsum till exempel? – Nej, aldrig faktiskt. Det skulle jag inte kunna göra, säger David Järv. David Järv är en av uppskattningsvis 30 000 unga svenskar som av olika skäl gått en annan väg än den vedertagna, med utbildning och arbete. Allt vanligare Så är det för allt fler unga svenskar, enligt en pågående utredning som tillsatts av regeringen. Enligt utredaren Leif Linde finns det många skäl till varför vissa hamnar i den här gruppen. Vissa har helt enkelt ingen lust att jobba eller studera. Andra har fått problem eftersom de inte har fullständiga grundskole- eller gymnasiebetyg. – I dag kräver arbetsmarknaden gymnasieskola. För att gå i gymnasieskolan måste man ju också ha godkänt i grundskolan, alternativt gå in på individuella programmet. Många ungdomar i den här gruppen har inte gjort det. Det har inte fått stöd i skolan så att de har kunnat ta sig igenom den. Då har de det väldigt svårt på arbetsmarknaden. Avgångsbetyg viktigt Regeringen har beslutat att under tre år satsa totalt 30 miljoner kronor på unga som varken arbetar, studerar eller söker arbete. Hur pengarna ska användas avgörs av bland annat Ungdomsstyrelsen i höst. Men enligt Leif Linde, är en viktig del i arbetet att hitta sätt att få fler att skaffa ett fullständigt avgångsbetyg. Vill inte plugga 21-åriga Johanna Nilsson från Kalix har varit arbetslös sedan gymnasiet och har inga fullständiga avgångsbetyg. Hon har inte råd att flytta hemifrån och svårt att hitta arbete. Men att läsa färdigt på Komvux är inget alternativ just nu. – Jag har väldigt mycket att plugga upp. Så det får bli någon gång när man orkar ta tag i det. jag känner mig fortfarande skoltrött. Jag tror inte att det är någon idé att sätta sig i en bänk igen. Jag tror att det bara skulle gå åt pipsvängen, säger Johanna Nilsson från Kalix.
Magnus Thorén och Folkradions Klara Israelsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".