Monique Wadsted menar att de åtalade har "spottat på upphovsrättsinnehavarna". Foto: Lotta Jarlsdotter/Scanpix.
Pirate Bay-rättegången

Filmbolagen vill se hårdare straff

Åklagare Håkan Roswall yrkar på ett års fängelse för de åtalade och menar att The Pirate Bay kan ha haft nettovinster på över tio miljoner kronor. Filmbolagens representant Monique Wadsted vill se hårdare straff för de åtalade.

10.00 Åklagare Håkan Roswall inleder. 

Roswall menar att en torrent är att jämställa med en länk och att de åtalade själva har använt termerna länk och torrent som synonymer.

På så sätt har de gjort fungerande exemplar av upphovsrättsskyddade verk tillgängliga. Håkan Roswall menar att de åtalades tillhandahållande av torrentfiler ska ses som medhjälp.

Det krävs endast att man ”obetydligt bidrar” till brottet enligt åklagaren. Åklagare Håkan Roswall hänvisar till tidigare mål för att peka på att det är möjligt att döma för medhjälp även i målet mot The Pirate Bay.

Åklagaren tar upp frågan om medverkansansvar. För att kunna straffas krävs uppsåt.

Åklagaren säger att de åtalade Fredrik Neij och Gottfrid Svartholm Warg erkänt att de står bakom sajten. Fredrik Neij har registrerat domännamnet och Gottfrid Svartholm Warg har programmerat.

Håkan Roswall går vidare till att beskriva de åtalades inblandning i The Pirate Bays verksamhet. Peter Sunde är enligt åklagaren ansvarig för The Pirate Bays verksamhet i Sverige.

Carl Lundström har bland annat bidragit till verksamheten med datorer och gratis internetuppkoppling enligt åklagare Håkan Roswall. Dessutom har Lundström bidragit till organisationen av verksamheten, bland annat genom att hjälpa till med att etablera verksamheten i Ryssland och Argentina, menar åklagaren.

Åklagaren menar att syftet med sajten har varit att främja piratkopiering och att det är uppenbart att de åtalade har haft uppsåt.

Enligt åtalet har de åtalade gjort vinster på minst 1,2 miljoner kronor men det är möjligt att The Pirate Bay har gjort nettovinster på minst tio miljoner kronor enligt åklagaren. Det är alltså en ren affärsverksamhet och inte någon ideell verksamhet menar åklagare Håkan Roswall.

Åklagare Håkan Roswall vill att de fyra åtalade ska hållas solidariskt ansvariga.

Åtalet gäller både medhjälp till brott mot upphovsrättslagen och förberedelse till brott mot upphovsrättslagen. Åklagare Håkan Roswall gör en inskränkning i den andra åtalspunkten, åtalstiden gäller nu endast den 31 maj 2006 när polisen gjorde sin razzia.

Åklagare Håkan Roswall säger att det har visat sig vara nästan omöjligt att fälla enskilda fildelare. För att göra det måste upphovsrättsinnehavarna veta vem som står bakom en viss ip-adress, något som enligt lagen inte är tillåtet (detta kommer Ipred-lagen som riksdagen röstat igenom att ändra på ).

Det gör att upphovsrättsinnehavarna måste vända sig till polisen, men polisen kan endast få ut uppgifterna om straffet väntas bli mer än böter.

Eftersom normalpåföljden är böter kan inte heller polisen få ut uppgifterna. Det går därför inte att utreda exemplarframställning eller medhjälp till exemplarframställning, säger åklagare Håkan Roswall.

De åtalade ska dömas för förberedelse eftersom de har gjort det möjligt att ladda upp torrentfiler, menar åklagaren.

Eftersom The Pirate Bay själva haft möjlighet att ta bort torrentfiler från sajten har de ”förfogat över filerna” och det ska jämställas med ”befattning”, enligt åklagaren.

Åklagaren går över till punkten påföljd. Åklagaren yrkar på ett års fängelse för de åtalade.

Strax efter klockan elva avslutar åklagaren sin framställning. Rätten tar en kort  paus och återupptar förhandlingarna klockan 11.15.

Efter pausen ska Peter Danowsky, som representerar organisationen Ifpi och flera skivbolag, göra sin sakframställan.

11.15 Danowsky inleder med att säga att hans klienter övertar de av åklagaren begränsade åtalsdelarna. Monique Wadsted och Henrik Pontén, som representerar de andra två målsäganden, säger att de ställer sig bakom detta.

Peter Danowsky menar att rättegången har präglats av en rad missförstånd. Det är inte fildelning som är under åtal. Målet gäller om de fyra åtalade har gjort sig skyldiga till brott mot upphovsrätten. 

Att det också går att ladda ned skyddat material från sajter som Google kan inte användas som försvar menar Peter Danowsky. Domstolen tar inte hänsyn till att andra begår samma brott.

Eftersom The Pirate Bay har en räknare som visar hur många som har laddat ned det material åtalet gäller kan film-och skivbolagen räkna ut värdet på det fildelade materialet, enligt målsägandeombudet Peter Danowsky. 

Danowsky hänvisar till tidigare domar och menar att det skadeståndskrav på 15 miljoner kronor som bolagen ställer har stöd i lagen eftersom hovrätten tidigare dragit slutsatsen att det är marknadsvärdet som är det viktiga.

Han menar att de åtalade bör ersätta den förlust av good will som drabbat skivbolagen och den ”typförlust” olaglig fildelning ger upphov till.

Peter Danowsky säger att det är svårt att säga hur nedladdning av upphovsrättsskyddat material påverkar människors intresse av musik. Han hänvisar till utredningar som visar att människor som fildelar köper färre skivor och att intresset för musik endast ökar på så sätt att fler besöker konserter.

Målsägandeombudet Peter Danowsky citerar ur ett tal som Fredrik Neij höll efter polisens razzis. Där sa Neij att The Pirate Bay är ett ”fildelningsimperium som används av miljoner användare varje dag”.

Att The Pirate Bay är en kommersiell verksamhet ska tas i beaktande när det gäller skadeståndskraven, säger Peter Danowsky. Att de åtalade har hävdad att bolagen bör hålla de enskilda användarna ansvariga håller inte eftersom skivbolagen inte har haft möjlighet att få ut abonnemangsuppgifter, säger målsägandeombudet Peter Danowsky.

Skadeståndets storlek bör ses som ett sätt att avskräcka brott mot upphovsrätten, säger han. Sverige har via internationella avtal skyldighet att skydda rättighetsinnehavares intressen, säger Danowsky. Han uppmanar sedan domstolen att tänka teknikneutralt och se till att upphovsrättsinnehavarna skyddas.

12.13 Rätten tar lunchpaus. Förhandlingen fortsätter 13.20.

13.25 Förhandlingen återupptas. Rätten ger ordet till Henrik Pontén från Antipiratbyrån, som representerar två svenska filmbolag och en producent, att göra sin slutplädering.

Pontén menar att böter knappast skulle vara effektivt som straff för de åtalade. Det enda rimliga straffet är fängelse, något de åtalade själva har kalkylerat med, enligt Henrik Pontén. Om de fyra åtalade skulle frias skulle annonsörer strömma till The Pirate Bay och de fyra åtalade bli rika, menar Pontén.

Pontén trycker på att det är viktigt att demokratiska lagar gäller även på internet. Precis som åklagare Håkan Roswall yrkar Henrik Pontén på ett års fängelse för de åtalade.

Pontén fortsätter med att redovisa siffror som visar att antalet biobesök har minskat i takt med att den olagliga nedladdningen har ökat. Det är framförallt den unga publiken, framtidens publik som slutar gå på bio, enligt Pontén. Sunt förnuft säger att man inte köper en film man redan har laddat ned, säger Pontén.

Det svåraste att värdera är bolagens goodwill-skador enligt Henrik Pontén. Pontén hänvisar till en paragraf som säger att hänsyn ska tas till om intrånget i upphovsrätten har gjorts vid ett särskilt ogynsammt tillfälle för rättighetsinnehavaren.

Pontén menar att det har skett eftersom många filmer och skiver finns tillgängliga för olaglig nedladdning dagar innan filmen/skivan har haft premiär/släppts.

Pontén menar vidare att skadeståndet bör vara så högt att det fungerar i avskräckande syfte. De tilltalande bör betala hela skadeståndet. Vill de så kan de sedan driva egna processer mot de som laddat ned material från sajten.

13:41 Henrik Pontén avslutar sin slutplädering och rätter ger ordet till Monique Wadsted, som företräder amerikanska filmbolag. Hon kallar The Pirate Bay för ”en gigantisk piratkopieringsfabrik”.

De åtalade är inte, som de själva har hävdat, ”oskyldiga assistenter”, enligt Wadsted. De har utvecklat sajten, rensat den från inaktiva torrentfiler och oattraktivt material. Enligt Wadsted har de åtalade medvetet gett sidan en attraktiv design med topplistor och belöningssystem för de som laddar upp filer på sajten.

Monique Wadsted menar att Peter Sunde visst har varit delaktig. Han har varit en nyckelperson när det gäller annonsering på sajten. Han har genererat nya intäkter till sajten och erbjudits delägarskap i bolaget Random Media som står bakom The Pirate Bay.

Fredrik Neij, som hävdat att han bara fungerat som en tekniker, utpekas av Wadsted som den som konstruerat ett filter som skulle sålla bort brev från upphovsrättsinnehavare.

Wadsted hävdar att brottet har begåtts i Sverige. Både The Pirate Bays servrar och tracker har funnits i Sverige. Att torrentfilerna pekar mot filer i andra länder spelar ingen roll enligt Wadsted.

Att de åtalade hävdar att de inte visste att det fanns upphovsrättskyddat material på The Pirate Bay fungerar inte som försvar menar Wadsted. Svensk rättsprincip säger att man inte kan blunda för sanningen och förklara sig oskyldig, säger Wadsted.

Monique Wadsted anser att straffvärdet är högre än det åklagaren har yrkat på. Det finns ingen anledning att göra skillnad på de åtalade.

De har ”spottat på upphovsrättsinnehavarna och bett dem dra åt helvete”. Trots fällande domar i andra länder har de fortsatt och utökat sin verksamhet. Det tyder på att de åtalade medvetet trotsat lagen, säger Wadsted.

14.00 Rätten tar en kvarts paus.

14.15 Förhandlingarna återupptas. Monique Wadsted ska nu prata om skadeståndskraven mot de åtalade.

Wadsted börjar med att prata om hur svårt det är för hennes klienter att räkna fram ett korrekt skadeståndsanspråk. Därför anlitades en extern revisionsbyrå.

Revisonsbyrån har själva tagit fram ett sätt att att beräkna en skälig ersättning. 222 kronor och 25 öre per film har beräknats vara en skälig ersättning. För filmen Harry Potter har ersättningen bedömts vara högre men hänsyn till filmens popularitet. För tv-serier bedöms siffran ligga på runt 400 kronorn. De summorna har sedan muliplicerats med antalet nedladdningar som skett via The Pirate Bay.  

Revisionsbyrån har också tittat på vilka skador som uppkommer vid piratkopiering.

Wadsted återkommer till att det är svårt att uppskatta ett rimligt skadestånd. Hon hänvisar till en metod som går ut på att man dubblerar den skäliga ersättningen.

Att ladda ned filer via The Pirate Bay är som att ligga på rygg och låta stekta sparvar flyga in i munnen på oavsett om man är hungrig eller inte. Dessutom ligger stekta sparvar i drivor omkring den som laddar ned. Värdet på nya filmer och tv-serier sjunker därför, säger Monique Wadsted.

Hon konstaterar att skadeståndet på 93 miljoner kronor är högt, men rimligt.

– Mina klienter är inga blodtörstiga bestar, säger hon.

14.37 Monique Wadsted avslutar sin slutplädering. Förhandlingarna återupptas i morgon, tisdag 09.00.

Hanna Birath
hanna.birath@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".