"Det är ett nödläge", säger IF Metalls ordförande Stefan Löfven. Foto: Markus Dahlberg/Scanpix.

IF Metall går med på sänkta löner

Uppdateras kontinuerligt
IF Metall har i dag tecknat en krisöverenskommelse för svensk industri med arbetsgivarna. I överenskommelsen ingår i vissa fall lönesänkningar. ”Det är ingen lågkonjunktur, det är inget vinterväglag. Det här är den värsta kris som vi någonsin har sett. Det här är en isgata ner för ett stup”, säger IF Metalls ordförande Stefan Löfven.

I överenskommelsen öppnar IF Metall för lokala lönesänkningar i en krisuppgörelse med Teknikföretagen, uppger TT.

I stället för att varsla om uppsägning ska företaget och facket lokalt komma överens om ledighet och utbildning. Ersättning blir minst 80 procent av den faktiska lönen.

”Det är ingen normal omställning av industrin, det är ett nödläge. Krisen kräver att vi agerar för att rädda jobben och starka kompetensen inom industrin”, säger IF Metalls ordförande Stefan Löfven i ett pressmeddelande.

– Jag tror att överenskommelsen är utomordentligt angelägen. Detta kan möjligtvis möta den andra våg av uppsägningar som vi är oroliga annars ska komma. Detta ger ju företagen möjligheter att snabbt få en kostnadsanpassning till en lägre produktionsnivå. Det ger också den fördelen för medarbetarna att inte bli uppsagda, säger Anders Narvinger vid Teknikföretagen.

Facket kallar överenskommelsen för ett undantagstillstånd som ska gälla tills vidare med tre månaders uppsägningstid, dock längst till och med den 31 mars 2010.

Även andra branscher som stål-, gruv- och metallbranschen är med på krisuppgörelsen.

”Fyra arbetsgivarorganisationer som representerar närmare
2 000 företag med drygt 135 000 anställda, har skrivit avtal med IF Metall om möjlighet för medlemsföretagen inom industrin att permittera med sänkt lön”, skriver arbetsgivarorganisationerna Gruvornas arbetsgivareförbund, Industri- och Kemigruppen, Stål och Metall samt Svemek i ett gemensamt pressmeddelande.

Diskussionen om krisuppgörelsen har pågått till och från under en längre tid. I förra veckan löstes knutarna och man nådde en nivå på lönesänkning som IF Metall kunde acceptera.

Avtalet förutsätter lokala överenskommelser om ledighet och utbildning som sker i stället för ordinarie arbete. IF Metall har räkneexempel där ett företag inför ledighet en halv dag i veckan. De anställda får då lägst 90 procent av lönen.

I ett annat företag där man arbetar i två dagar, har utbildning i en dag och är lediga två dagar får de anställda 80 procent av lönen.

Avtalet tecknades på måndagsförmiddagen och gäller från och med nu. Enligt förhandlingschef Veli-Pekka Säikkälä omfattar det ungefär fyra av fem medlemmar i IF Metall, skriver TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista