Ja-general stöder nej-sidans krav

Nu får nej-sidan i EMU-debatten stöd från Ja-sidans general Anders Sundström. Stödet gäller kravet att Svenskt Näringsliv öppet ska redovisa hur mycket pengar man satsar i kampanjen för ett ja till EMU.
– Jag vill inte att kampanjen ska handla om formen, om hur mycket pengar man har eller om vem som får uttala sig. Då är det lika bra att man öppet redovisar vad man har för resurser, så att man sedan kan lämna det och prata om sakfrågan, säger Anders Sundström. Vad är risken med att inte lägga de ekonomiska korten på bordet? – Nej-sidan vill inte prata om sakfrågan, om vad ett nej skulle få för konsekvenser för Sverige. De vill prata form, om vem som får yttra sig eller hur mycket pengar man har, säger Anders Sundström. Först krävde EMU-motståndaren och näringsministern Leif Pagrotsky att arbetsgivarnas organisation Svenskt Näringsliv ska berätta hur de finansierar sin ja-kampanj inför folkomröstningen om EMU i höst. Orättvisa bidrag Pagrotsky med flera EMU-motståndare menade att statliga företag, som med skattepengar betalar medlemsavgift till Svenskt Näringsliv, borde få reda på hur pengarna används. Underförstått: det är orättvist om ja-sidan får bidrag från staten på det här sättet. Bland ja-sägarna hoppade finansminister Bosse Ringholm till och varnade sin regeringskollega för att försöka lägga munkavle på de statliga företagen i EMU-debatten. Krav på båda sidor När socialdemokraternas egen ja-kampanjledare Anders Sundström nu instämmer i kravet på att kampanjpengarna borde offentliggöras är det ett krav som går åt bägge håll. Naturligtvis ska även nej-sidan berätta varifrån de får sina kampanjpengar, säger Sundström. – Det är speciellt intressant om man får några pengar eller stöd från utlandet, säger han. Varför är det speciellt intressant? – För att det innebär att andra länder och partier med intressen i andra länder lägger sig i en svensk folkomröstning, säger Anders Sundström.
Alexander Norén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".