Konkurs hotar ABB efter skadeståndskrav

Över 100 000 amerikaner har stämt ABB:s amerikanska dotterbolag Combustion Engineering på skadestånd för att de utsatts för asbest som företaget använde i sin tillverkning fram till 1970-talet. Det är i USA som ABB:s framtid avgörs.
Att det fanns asbestskadestånd riktade mot företaget var känt när ABB köpte Combustion Engineering vid början av 90-talet. Man trodde att de var under kontroll. Men det som hände var att den amerikanska Högsta domstolen i ett prejudicerande utslag 1997 ändrade på tolkningen av skadeståndsrätten, så att inte bara de som direkt arbetade med tillverkning och hade blivit sjuka kunde kräva ersättning. Behövde inte bli sjuk Skadeståndsrätten kom att gälla alla som överhuvudtaget hade kommit i kontakt med produkterna som innehöll asbest någon gång under produktens hela livstid. Man behövde inte heller ha blivit sjuk, utan det räckte med att ha varit utsatt för att kunna kräva skadestånd. Det var då människorna som vill ha pengar plötsligt började räknas i hundratusental. Det som från början såg ut som ett ganska lyckat sätt att köpa in sig på den amerikanska marknaden från ABB:s sida, blev en mardröm som hotar att dra hela ABB i konkurs. ABB söker uppgörelse Det som händer nu är att ABB försöker få till stånd en uppgörelse med dem som kräver bolaget på pengar. Häromveckan gav konkursmyndigheterna sitt tillstånd för att ABB ska få försöka träffa en uppgörelse. Om ABB har tur så kommer domstolsförhandlingarna om uppgörelsen i gång redan i sommar. För att överleva som koncern måste ABB helt enkelt göra den här överenskommelsen. Om ABB har tur blir det ett beslut ganska snart. Om det drar ut på tiden kan uppgörelsen komma för sent för att rädda ABB.
Stefan Winiger, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".