Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Säpo kan få bedriva egen signalspaning

Publicerat tisdag 3 mars 2009 kl 05.30
"Säpo bör få signalspana."

Statsminister Fredrik Reinfeldt öppnar nu för att Säpo, kan få bedriva egen signalspaning. Detta trots att den nya, kommande FRA-lagen stoppar flera myndigheter från att beställa signalspaning av FRA.

Säkerhetspolisen, Säpo, uttrycker till exempel oro för att de kommer att gå miste om viktig information för landets säkerhet. Det är något som bekymrar statsminister Fredrik Reinfeldt. 

– Det som tappades bort i hela den här uppdrivna debatten var hur viktig underrättelseinformationen är för flera myndigheter, för att de ska kunna fullgöra sina mycket viktiga uppdrag, säger Fredrik Reinfeldt. 

– Det här är ju baksidan, den del av diskussionen som i väldigt ringa utsträckning kom fram. Nämligen att det finns hot, att det finns krafter för vilka vi behöver underrättelseinformation för att kunna göra ett bra arbete, till skydd, till säkerhet, till trygghet för vår öppna demokrati.  

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att det kan bli nödvändigt att ge fler myndigheter möjlighet att hämta information från signalspaning. Statsministern var tveksam redan i höstas när kompromissen om den nya FRA-lagen drevs fram av bland annat en grupp folkpartister.  

En rad myndigheter har varit kritiska till den nya FRA-lagen. Bland annat har justitiekanslern, JK, sagt att myndigheter som stoppas från att beställa signalspaning från FRA, kan begära samma information via det departement de tillhör.

Detta eftersom departementen, regeringen och försvaret blir de enda som, enligt förslaget till ny FRA-lag, kan beställa signalspaning från FRA. Statsminister Fredrik Reinfeldt är tveksam till om detta ska vara möjligt. 

Just nu pågår utredningen om Säkerhetspolisens behov och Fredrik Reinfeldt utesluter inte att bland annat Säpo kan få rätt att bedriva egen signalspaning vid sidan av FRA, för att inte viktig information om hot mot rikets säkerhet ska gå förlorad.   

– Jag vet ju att bland annat nämnde Beatrice Ask att vi möjligen måste återgå till ett läge vi hade förut, nämligen att Säkerhetspolisen hade egna möjligheter till signalspaning, säger statsminister Fredrik Reinfeldt. 

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".