Dow Jones nådde rekordlåg nivå på måndagen. Foto: Scanpix/AP Photo/Richard Drew

Dystra rekord på börserna i New York

Uppdaterad 07:01
Börserna i New York föll kraftigt på måndagen. Dow Jones index nådde nya rekordlåga nivåer.

Måndagen blev ännu en dag med dystra rekord för Wall Street. Dow Jones index rasade ned till under 7 000 punkter, den lägsta nivån sedan 1997.

När handeln stängde hade kurserna gått ned med 4,2 procent.

Nasdaqbörsen sjönk också som en sten, ned med fyra procent.

Aktiehandeln i New York påverkades bland annat av beskedet om att det jättelika försäkringsbolaget AIG går med brakförlust och fortfarande inte står på egna ben, trots gigantiska statliga insatser.

Företagets kvartalsrapport visar på 62 miljarder dollar i förlust för sista kvartalet i fjol. Det är ännu ett rekord, det är den största kvartalsförlusten något amerikanskt företag redovisat.

AIG anses vara för stort för att få falla. En konkurs för jättebolaget skulle sprida sig som ringar på vattnet i finans- och försäkringssektorn.

Men 150 miljarder dollar i statlig hjälp hittills har inte hjälpt. Nu skjuter finansdepartementet och centralbanken Federal Reserve till ytterligare 30 miljarder dollar för att få bolaget att överleva.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Tokyobörsen inledde tisdagen med att ett kraftigt fall, men återhämtade sig och stängde ner 0,7 procent.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".