Brittiska MI5 spionerade på Mai Zetterling

Den brittiska säkerhetstjänsten MI5 spionerade på den svenska skådespelerskan Mai Zetterling under 1940- och -50-talen. Det framgår av tidigare hemliga dokument som nu har blivit offentliga. Mai Zetterling misstänktes var aktiv i kommunistiska kretsar.

Det var en tid av stor rädsla för kommunismen och de dokument som nu har släppts visar hur den brittiska säkerhetstjänsten jagade kommunistsympatisörer och människor som aktivt arbetade med att rekrytera fler personer till kommunistpartiet.

En av de som kontrollerades var alltså skådespelerskan Mai Zetterling, som efter Dramatens elevskola och framgångarna med filmen Hets påbörjade en karriär i London 1948. Här i Storbritannien medverkade hon i cirka 20 filmproduktioner.

Det tycks ha varit hennes livsstil som intresserade MI5. Hon levde i södra London och tillhörde enligt säkerhetstjänsten vad som ansågs vara en marxistisk studiecirkel.

Enligt MI5 var denna organisation eller grupp bara en täckmantel för att värva nya medlemmar till kommunistpartiet.

Säkerhetstjänsten ska exempelvis ha kontrollerat hennes vänner inom film- och underhållningsbranschen och ska också ha granskat vilken litteratur Mai Zetterling läste, huruvida den hade något med kommunismen att göra.

Uppgifterna finns i några av de dokument som nu görs tillgängliga för allmänheten vid brittiska National Archives. Här finns uppgifter om andra kända personer så som artister och konstnärer som säkerhetstjänsten var misstänksam emot.

Mai Zetterling var bara en i raden av många personer som det spanades på. Hon dog här i London 1994, knappt 69 år gammal.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista