Konstfacks rektor gör om riktlinjer efter kritik. Foto: Foto: Dan Hansson/Scanpix.
Konstfacks rektor:

"Fel att inte stoppa simulerad psykos"

Uppdaterad 02:23
Konstfack ska ta fram nya riktlinjer och vidareutbilda lärarna i hur man hanterar komplicerade studentprojekt. Det är resultatet av högskolans utredning efter de två kritiserade examensarbetena den senaste tiden, skriver skolans rektor Ivar Björkman på Dagens Nyheters debattsida.

I det ena fallet simulerade en student en psykos så framgångsrikt att hon togs in på psykakuten. Det andra examensarbetet gällde en filmad vandalisering i en tunnelbanevagn.

Enligt utredningen var det fel att inte stoppa examensarbetet där konstfackeleven simulerade en psykos, eftersom studentens handledare kände till vad hon planerade att genomföra. Rektor Ivar Björk skriver att orsaken till att det inte stoppades är att riktlinjerna för handledarnas ansvar att aktivt avstyra etiskt oacceptabla konstprojekt är otydliga.

När det gäller den filmade vandaliseringen i en tunnelbanevagn klandras Konstfack inte eftersom handledaren inte kände till vad studenten planerade att göra.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".