Hyresgäster kan få betala för varmvatten

Boverket föreslår att alla hyresgäster i nybyggda hus i framtiden ska få betala för sitt eget varmvatten. I dag går allt mer energi åt till att värma upp varmvatten i hyreshusen och det är den utvecklingen som Boverket vill få stopp på.
– Det finns mycket som talar för en beteendeförändring i hushållen. Duschningen är mycket vanligare. – Det är en duschning som den äldre generationen inte höll på med på samma sätt som nu, säger Fredrik von Platen, ställföreträdande generaldirektör på Boverket. Duschar allt mer Det är nya duschvanor som sätter spår i energiförbrukningen. I dag går nästan lika mycket energi åt att värma varmvattnet i hyreshusen som till att värma upp själva husen. Men försök på olika håll i Sverige har visat att om hyresgästerna får betala för sin egen varmvattenförbrukning så kan förbrukningen minska med upp till 30 procent, och det är det Boverket hoppas på. Fortsätter att öka För Fredrik von Platen tror att hyresgästernas intresse för att duscha bara kommer att fortsätta öka. – Den här generationen kommer säkert att ta med sig sina vanor när de börjar bilda hushåll och kommer upp i medelåldern och pensionsåldern. – Det kan bli en liten spärr om man vet att det kommer på hyresavin. Men Boverkets förslag omfattar än så länge bara de nya hyreshus som byggs. Det räcker inte särskilt långt för att minska den totala energiförbrukningen eftersom det byggs förhållandevis få nya lägenheter. Få lägenheter med mätning I de över två miljoner lägenheter som redan finns i Sverige så är det bara i ungefär 7 000 lägenheter som det finns varmvattenmätning. – Man ska nog inte vara främmande för att vi måste göra något med energianvändningen även i det befintliga bostadsbeståndet. Det är relativt rätt att byta rörstammar och att man sätter på energimätning på varmvattnet i varje lägenhet.
Gabriel Stenström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".