Svårt för palestinier att avväpna varandra

På tisdagen tar George Bush emot israelernas premiärminister Ariel Sharon och häromdagen var det palestiniernas ledare Mahmoud Abbas som kom på besök. Ariel Sharons vill avväpna militanta palestinska grupperna som Hamas. Men det är ingen lätt uppgift, det förstår den som besöker området.
Det första steget i den USA-ledda fredsplanen som just nu diskuteras i Washington, innebär bland annat att de militanta palestinierna inte bara ska upphöra med sina våldsdåd, de ska också avväpnas. Om palestinierna själva ska göra det ligger det bland annat på de här säkerhetspoliserna att göra det. – Vi har inte gripit eller avväpnat någon än, vi har inte fått några såna order, säger Ferez och avbryter direkt intervjun vid den frågan. Men skulle Ferez och hans mannar få en sådan order så står de inför stora problem. – Vi lever i ett stamsamhälle, förklarar Usama Sadi Asabaui, vi är alla släkt med varandra och kan inte ta någon annans vapen, säger han. Vill nå amerikansk publik Usama är tv-kändis, han har ett eget dagligt debattprogram som heter ”A message to the world” som sänds på engelska för att nå den amerikanska publiken. Han berättar hur palestinierna ända sedan 30-talet lyckats gömma undan sina vapen, först för britterna sedan för israelerna och senast för den palestinska myndigheten som försökte avväpna dem redan 1995. Usama Sadi Asabaui tror inte att den palestinska premiärministern borde ge sig på uppgiften att avväpna militanta palestinier. Just i Gaza dominerar Hamas och de är omåttligt populära. Ingen tror det är möjligt Själv har Mahmoud Abbas duckat inför uppgiften och varnat för att det skulle leda till inbördeskrig mellan palestinier. USA och Israel tror inte heller att den palestinska myndigheten kan klara det så frågan är hur det ska göras. Att Hamas, islamiska Jihad, al-Aqsamartyrernas brigader och ett tiotal andra islamistiska militanta grupper självmant skulle överlämna sina vapen är inte troligt. Somliga menar att de kanske kan mutas till att lämna ifrån sig sina vapen men det tror inte Usama Sadi Asabaui, däremot menar han att man kanske kan komma åt tillverkningen av raketer och missiler som använts för att skjuta mot Israel men historien har lärt oss att det kan vara bra att ha kvar våra vapen, säger han. Riskerar sitt eget liv På det israelisk-palestinska forskningsinstitutet IPCRI, säger Zakaria al-Qaq att den palestinier som försöker avväpna en annan riskerar sitt liv. Alla är rädda att ingripa för de kommer att hållas personligen ansvariga om det bräckliga styret sedan brakar samman. Polisen har inget att göra På gatorna kör stulna israeliska bilar förbi, de har andra nummerplåtar och min helt ovetenskaplig uppskattning är att ungefär var tredje bil är stulen men ingen av poliserna ingriper. Israelerna vill inte ha tillbaks bilarna, det blir bara krångligt eftersom försäkringspengarna redan är utbetalda. Än så länge är uppgifterna alltför stora eller alltför små för de palestinska poliserna så de sitter kvar vid vägkanten och väntar.
Lena Bejerot, Jerusalem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".