Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Semesterstängda ätstörningskliniker

Publicerat tisdag 29 juli 2003 kl 15.57
Hälften av universitetssjukhusens enheter för ätstörningsvård av vuxna har semesterstängt under sommaren. Det visar en rundringning som Ekot har gjort. Lisa Isaksson, som haft ätstörningar i många år, tror att det kan få allvarliga konsekvenser om den som söker hjälp för ätstörningar möts av en telefonsvarare.
– Jag tror att man kan dra sig för att söka dit igen. För det krävs ganska mycket mod för att ta steget att medge att: jag är sjuk och behöver hjälp. Om man då möts av ett nekande besked är det ganska knäckande för självförtroendet, säger Lisa Isaksson. Svårare på sommaren Flera experter på området hävdar att över hälften av alla patienter med ätstörningar vårdas fel. I stället för att få specialistvård hamnar de inom allmänpsykiatrin där deras problem riskerar att förvärras. Och en rundringning som Ekot gjort visar att det på sommaren är ännu svårare att få vård för den som har anorexi eller bulimi. På Akademiska sjukhuset i Uppsala har dagavdelningen för ätstörningsvård av vuxna semesterstängt fram til den 18:e augusti. Men Ulises Tenayo, som är chefsöverläkare på allmänpsykiatriska kliniken i Uppsala berättar att det bara är dagvården som är stängd över sommaren, och att det beror på att det finns ett mindre behov av vård på sommaren. – De flesta är studenter eller patienter som kommer från ett annat landsting. Våra patienter har också semester. Men vi har andra enheter som fungerar. – Vi har gjort den här bedömningen varje år att enheten inte behöver vara öppen, säger Ulises Tenayo, chefsöverläkare på allmänpsykiatriska kliniken i Uppsala. ”Skulle kunna leva normala liv” Även på Sahlgrenska universitetssjuhuset i Göteborg och på universitetssjukhusen i Örebro och Linköping är det stängt till början av augusti. På Huddinge sjukhus och i Malmö finns ingen anoreximottagning. I Umeå, på Karolinska och i Lund har mottagningarna öppet. Lisa Isaksson, har startat en hemsida som heter Vi finns, för att anorektiker och bulimiker ska kunna peppa varandra. Hon tror att många människor med ätstörningar skulle kunna leva normala liv om de fick den hjälp de behöver. Hon tycker att det är alltför mycket upp till den som behöver hjälp att ta för sig. – Tyvärr är det ofta så att man får bråka, och vara besvärlig och tjata. Vem orkar det när man mår jättedåligt? När man har ångest och är deprimerad, och bara vill dö?, säger Lisa Isaksson, som startat hemsidan Vi finns.
Aina Jutterström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".