Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige i Europa vill inte avslöja kampanjbidrag

Anders Sundström, tycker att det vore bra om både ja- och nejkampanjerna redovisar vilket stöd de får. Det håller nej-sidan med om och flera av ja-partierna men kampanjorganisationen Sverige i Europa kommer inte att avslöja hur mycket pengar de får från Svenskt Näringsliv.
– Sverige i Europa har finansiering från i huvudsak två håll. Vi får statliga kampanjpengar och vi får en del bidrag från Svenskt Näringsliv. När det gäller pengarna från Svensk Näringsliv så respekterar vi deras styrelsebeslut på att inte berätta exakt vart pengarna går i opinionsbildande projekt, säger Sverige i Europa organisationens vd Birgitta Ed. Svenskt Näringsliv vill hemlighålla Svenskt Näringsliv finansierar alltså delar av den borgerliga kampanjorganisationen Sverige i Europa. För att få pengar har Sverige i Europa accepterat Svenskt Näringslivs beslut att pengarna inte ska redovisas. Svenskt näringslivs presschef Fredrik Karlsson säger att det för närvarande inte finns några planer på att ändra sin policy. Kristdemokraterna och Mats Odell håller med Sverige i Europa och tycker att det är upp till de bidragsgivande organisationernas styrelser att avgöra om bidragen ska redovisas. Ja-general håller med Men Sundströms förslag får stöd från folkpartiets partisekreterare Johan Jakobsson. Han tycker att det vore bra om alla organisationer som bidrar pengar till olika kampanjer ska göra redovisa det öppet. Ja-organisationerna Lantbrukarnas Riksförbund och Socialdemokrater för Europa är också beredda att redovisa var ifrån de får sina bidrag. Det är också nej-sidan. – Det är fullständigt självklart att vi ska göra det och vi gör det redan nu vi har inget att dölja och inga dolda källor att ösa ur, säger Sören Wibe är ordförande för organisationen Europa ja – euro nej. Ni har även blivit beskyllda för att fokusera på formen i stället för sakfrågor i EMU-debatten. Ligger det något i det? – Nej, om man har en sådan beskyllning så får man vara konkret. Vad menar man då? Menar man att det inte skulle vara relevant för oss att ställa frågan om varifrån kampanjpengarna kommer ifrån. Den frågan är naturligtvis relevant för oss också, säger Sören Wibe.
Albert Capuder, Kristoffer Morén

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".