DC-3:an ska bärgas under hösten

För 51 år sen sköts ett svenskt signalspaningsplan, en DC-3:a ner av sovjetiskt jaktflyg, utanför Gotska Sandön. På tisdagen kom beslutet att vraket ska bärgas.
– ÖB har beslutat att flygplanet ska lyftas upp snarast. Bärgningsarbetet kommer att inledas i närtid och bedöms kunna vara avslutat under hösten, säger flygvapeninspektör Jan Andersson vid dagens presskonferens. Hittades i juni Det var i mitten av juni i år som ett privat konsortium av forskare och dykare lyckades lokalisera vraket efter den tidigare försvunna DC-3:an. Den sköts ned av sovjetiskt stridsflyg i juni 1952. Överbefälhavare Johan Hederstedts och försvarets beslut på tisdagen om att vraket ska bärgas har flera orsaker. Dels är det, enligt försvaret, vad de anhöriga till de åtta besättningsmän som försvann i samband med nedskjutningen vill. Dels har försvaret som policy att alltid ta hem nedskjutna flygplan och omkomna, när möjligheten finns. Arbetet tar en månad Bärgningen av vraket, som ligger på 100 meters djup, öster om Gotska Sandön och enligt bildupptagningar fortfarande är i gott skick, beräknas ta ungefär en månad. Den största delen av tiden går åt till förberedelser och dokumentation. Själva lyftet av flygplanskroppen beräknas ta mellan en och två dagar. Efter det ska planet fraktas bort och undersökas. Eventuellt kan man då fastställa vad som hänt med besättningen, säger flygvapeninspektör Jan Andersson. – De här undersökningarna syftar till att fastställa huruvida kvarlevor finns i flygplanet, identifiera eventuella kvarlevor samt att ytterligare försöka belägga delar av tidigare gjorda utredningar. jag tänker då främst på den utredning från 1992. Och jag tänker då återigen främst på själva händelseförloppet.
Magnus Thorén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".