Ifrågasätter krisavtal.
Mona Sahlin:

"IF Metall riskerar den svenska modellen"

Socialdemokraterns ordförande Mona Sahlin kallar IF Metalls uppgörelse med arbetsgivarna om att sänka lönerna för förödande. Enligt Mona Sahlin skulle fler liknande avtal leda till ett i grunden förändrat Sverige.

– Det här är ett större problem än det Metall nu känner sig tvingade till. Man riskerar det som är den svenska modellen, säger Mona Sahlin.

Inte oväntat är Sahlin mycket kritisk till regeringen och de senaste årens förändringar i a-kassan. Hon menar att metallarbetarna nu tvingas välja mellan att gå med på mindre pengar i lönekuvertet, och att riskera arbetslöshet med en ännu lägre a-kassa.

Det är något som också lett till motsättningar mellan LO-förbunden.

– Man tvingar ju fram det som kan se ut som en diskussion mellan LO-förbunden, men ju egentligen är ett förtvivlat sökande efter hur ska Sverige på 2000-talet möta. Ja, det är ju framförallt som du säger Metall, kanske en fjärdedel av Metalls medlemmar är arbetslösa om några månader.

– Ska de bära allt det själva? Eller ska regeringen finnas där med a-kassa och omställningsstöd? Det är ju det som för mig är den avgörande debatten och inte, som det ser ut, mellan LO-förbunden, säger Mona Sahlin.

Vad innebär allt det här på sikt för fackens styrka?

– Skulle det här fortsätta, att samhället fortsätter att abdikera och därmed rycker sönder det jag vill mena är den riktigt stora svenska modellen, då har vi ju ett helt annat samhällssystem där det är upp det till var och en att försöka sköta sig själv och de sina, istället för det både det fackliga och politiska handslaget som den svenska modellen fortfarande handlade om, säger Socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".