Arbetslösa kan tvingas in i ja-kampanj

Just nu erbjuds arbetssökande personer i Sverige jobb i en ja till EMU-kampanj via arbetsförmedlingen. Det här kan betyda ett moraliskt dilemma för de arbetssökande som vill rösta nej. För den som inte söker det jobb som erbjuds riskerar att förlora sin abetslöshetsersättning.
– I det föreskrifter som gäller finns ingenting som säger att man ska undantaga, eller diskvalificera någon, från ett lämpligt arbete på grund av personens politiska uppfattning, säger Lars Sjöström som är överdirektör på Arbetsmarknadsstyrelsen. Måste söka jobbet Reglerna är enkla. Om du står som arbetssökande hos arbetsförmedlingen så har du rätt till A-kassa. Men när arbetsförmedlingen kontaktar dig och säger att de har ett jobb som skulle passa dig måste du söka det jobbet. Annars kan du förlora din arbetslöshetsersättning. Men vad händer om det jobbet är kopplat till en verksamhet som du inte riktigt kan stå för? Som till exempel att jobba för en ja till EMU-kampanj om du själv är stark nej-anhängare? – Om arbetsförmedlingen har bedömt att det är ett lämpligt arbete kan man inte tacka nej till det jobbet utan att riskera att bli av med arbetslöshetsersättningen. Även om jag inte står för kampanjinnehållet så kan ju arbetsuppgifterna vara lämpliga. Behöver inte ta hänsyn Lars Sjöström tycker att det är bra om den som är arbetssökande tydligt anger vad man inte kan tänkta sig att arbeta med exempelvis på grund av politisk övertygelse. Men i slutänden behöver ändå inte arbetsförmedlingen respektera detta. – Om man hamnar i ett läge där det inte finns något annat att erbjuda, och man i övrigt har kvalifikationerna för att kunna genomföra arbetsuppgifterna, då tror jag arbetsförmedlingen kommer att anvisa till det jobbet och A-kassan avgör om personen fortfarande är berättigad till ersättning, säger Lars Sjöström, överdirektör på Arbetsmarknadsstyrelsen
Alexander Gagliano, P3 Folkradion
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".