Dålig skörd hotar Europas kornbod

Ukraina, landet som ofta kallas Europas kornbod, lider akut av årets dåliga skörd. Nu rycker grannen Ryssland in. President Vladimir Putin har lovat sin kollega 200 000 ton vete så att Ukrainas över 50 miljoner invånare ska ha bröd på frukostborden i höst och den kommande vintern.
I år är Ukraina dubbelt drabbat. Först utsattes det bördiga svartjordbältet för en ovanligt sträng vinter. Då rök höstvetet. Den svåra torkan under våren och början av sommaren har gjort att stora delar av vårvetet också gått till spillo. 25 miljoner mot normalt 40 Officiellt uppskattas nu årets skörd ge så lite som 25 miljoner ton vete. Den siffran ska jämföras med de nästan 40 miljoner ton som fjolårets normala skörd inbringade. Ukraina är knappt en och en halv gång så stort som Sverige. Den som haft privilegiet att färdas i bil, från ryska gränsen söderut mot huvudstaden Kiev, har med egna ögon kunnat se hur de häradsstora veteåkrarna böljar fram över det mycket bördiga svartjordsbältet. Det sträcker sig från Ryssland och Polen ner förbi Poltava i söder och bort mot Donetsk och den mäktiga Don. Matpriser stiger Missväxten gör att Ukraina, som normalt är en av de Europas viktigaste veteexportörer, kommer att tvingas importera för att klara den egna befolkningen. I det, efter Sovjetunionens sammanbrott, ekonomiskt sargade landet, har matpriserna redan börjat stiga. Landets äldsta invånare minns med fasa missväxten efter kollektiviseringen på 1930-talet. Ryssland har alltså redan erbjudit hjälp. EU och Kazakhstan kommer att tvingas rycka in. Och kanske måste det normalt så bördiga landet senare i år till med importera amerikanskt vete. Räcker inte till de egna Premiärministern i Kiev, Viktor Janukovitj, ska inom kort resa till Moskva för att förhandla om villkoren för den ryska hjälpen. Den är en god början grannar emellan, för om de dystra skördeprognoserna besannas, så ger Ukrainas bördiga svarta jordar i år inte ens tillräckligt för att mätta landets egna invånare. Här skulle EU, med sina väldiga jordbruksöverskott, kunna visa öppenhet och välvilja mot Östeuropa. Och det på ett helt annat sätt än vad som sker i de sega förhandlingarna om tulltaxor, skatteregler och allt annat som präglat utvidgningen av unionen hittills.
Reinhard Krause, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista