Bärgning av DC-3:an förvånar Estoniastiftelse

Anhöriga till Estoniaoffren tycker det är förvånande att försvarsmakten nu har beslutat sig för att bärga DC-3:an när inte Estonia bärgats. Det var på tisdagen som försvaret beslutade att den nerskjutna DC-3:an från 1952 ska bärgas.
Odd Lundkvist är med i Stiftelsen Estoniaoffer och Anhöriga där man är för en bärgning: – Det är förvånansvärt att man handlar på helt olika sätt. Det är ganska lätt att förstå att även civila som har förlorat anhöriga vill att de kommer hem. Vi vill också veta den verkliga orsaken till förlisningen. Gläds med de anhöriga Odd Lundkvist förlorade sin dotter och svärson när Estonia förliste 1994. Ända sedan dess har han velat att fartyget skulle bärgas. Han gläds med de anhöriga till DC-3:an som nu kommer få hem kvarlevorna av sina familjemedlemmar. På tisdagen beslutade nämligen Överbefälhavaren och försvarsmakten att DC-3:an ska bärgas. Det gavs flera orsaker till bärgningen. Bland annat så är det kutym inom försvaret att ta hem personal som dött i tjänsten. Det var också bred enighet bland de anhöriga att vraket skulle bärgas. Ingen diskussion om gravfrid Det har det däremot inte varit i frågan om Estonias bärgning, där det varit stora motsättningar mellan de anhöriga. Ytterligare skillnad är att när det diskuterats bärgning av DC-3:an, så har diskussion om gravfrid inte förts på tal. Det har däremot varit ett bärande argument för att inte bärga Estonia. Försvarsminister Leni Björklund. – I det här fallet så har man gjort bedömningen att flygplan brukar bärgas. Bärgningen av DC-3:an ska ske så snart som möjligt enligt försvaret. Odd Lundkvist från Stiftelsen Estoniaoffer och Anhöriga tycker det är lika viktigt med bärgning av både DC-3:an som med Estonia. Rykten om vad som hände Detta eftersom både flygplanet och fartyget har omgärdats av diverse rykten och spekulationer om vad som egentligen hänt. – Det är ju en plats där folk har omkommit. Då bör man ta upp vraken och se efter vad som har hänt och ta hand om de omkomna.
Anna Tibblin Hansson och Martin Johansson

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".