Spricka mellan Saudiarabien och USA

Den finns en koppling mellan högt uppsatta saudier och terrordåden den 11 september 2001. Det sägs på några hemligstämplade sidor i en amerikansk kongressutredning om terrordåden. Saudiarabien har krävt att materialet offentliggörs. Men det har president Bush blankt avvisat begäran.
Det är skandalöst och en utmaning mot all rättvisa, det är bara antydningar, insinuationer som man för fram mot Saudiarabien. Det var den saudiske utrikesministern prins Saud al-Faisals omdöme om de 27 hemligstämplade sidorna. Extrainsatt möte Saudiernas ursinne är inte att ta miste på och utrikesministern hade kommit till Washington bara för att träffa president Bush i det här ärendet. Det var ett extrainsatt möte, bara det något mycket ovanligt. Men redan innan de två träffades stod George Bush i Vita Husets trädgård och sågade begäran totalt. Att offentliggöra sidorna skulle innebära att man avslöjar underrättelsetjänstens källor och metoder och det skulle göra det svårare att vinna kriget mot terrorismen, det skulle gynna fienden, sa Bush. I en försonlig mening sa han att kanske när allt utredande om den 11 september är klart att sidorna kan publiceras, men inte nu. Ingen kritik Efter att den saudiske utrikesministern träffat Bush personligen och fått samma besked samlade han sig till ett diplomatiskt svar och sa att han var ”besviken”, men kom inte med mer direkt kritik. Men klart är att relationerna mellan USA och Saudiarabien, som varit nära allierade, är sämre än vad de varit någonsin sen de började samarbeta för 60 år sen. Finansierat terrorister Innehållet i de 27 sidorna har som sagt inte offentliggjorts men läckor till massmedia säger att de bland annat handlar om att högt uppsatta saudier direkt eller indirekt finansierat åtminstone några av 11-september-terroristerna. Eventuellt ska en saudisk underrättelseagent ha varit inblandad. Även i den offentliga delen av den nästan 1 000 sidor tjocka utredningen finns kritik mot Saudiarabien. De saudiska ledarna har kategoriskt förnekat allt och begärt att de hemliga sidorna ska offentliggöras så att de kan besvara öppna påståenden och inte rykten. Men ännu så länge lägger alltså president Bush locket på.
Sten Sjöström, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".