Politiskt dödläge hotar Kambodja

De preliminära resultaten efter parlamentsvalet i Kambodja visar att regerande CPP återigen blir det största partiet, men är tvungna att bilda en koalitionsregering för att styra landet. Kambodja kan nu hamna i ett politiskt dödläge, eftersom de två stora oppositionspartierna tackar nej till erbjudandet.
Oppostionspartierna avvisar också preliminära valresultaten och hotar med stora protestdemonstrationer. Genom att utropa sig till segrare långt innan det officiella resultatet har kommit undergräver regerande CPP Nationella valkommitténs trovärdighet och vi inväntar det slutgiltiga resultatet den 8 augusti. Oklart om vem som är störst Det meddelade det två stora oppositionspartierna rojalistiska Funcinpec och Sam Rainsy parti, på en gemensam presskonferens. De är fortfarande inte klart vilket av de två som blir näst största parti. Precis som i förra valet 1998, behöver CPP en koalitionspartner för att styra Kambodja. Då fick man efter fyra månaders politiskt dödläge, med oroligheter och våldsamma upplopp som följd, med sig Funcinpec. Tackar nej Nu har båda största oppositionsparterna tackat nej till erbjudandet. Men de säger att de kan tänka sig en trepartikoalition under förutsättning att nuvarande premiärministern Hun Sen inte leder den. Bedömare i Kambodja tror att chansen är liten att Kambodjas starke man Hun Sen, som blev premiärminister första gången redan 1985, har tankar på att kliva åt sidan. Regeringspartiet hoppas fortfarande på att man kan övertala Funcinpec att återigen samarbeta. De två oppostionspartierna hotar nu med att hålla demonstrationer, men Sam Rainsy tillade i går att protesterna ska vara fredliga, lugna och hålla sig inom lagens ramar. Bättre än tidigare Internationella och inhemska observatörers preliminära omdömen om valet har varit relativt positiva, och man säger att det gått bättre till än vid tidigare val. Från Phnom Penh rapporteras det om militära kontroller vid huvudstadens stora infarter, och att kravallpoliser är utplacerade på gatorna allt för att hindra att våldsamheter utbryter, som det gjorde efter valet 1998. Amanda Rydman, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".