100 demonstrationsvakter ska hålla ordning. Foto:Stig-Åke Jönsson/Scanpix.
Davis Cup

Arrangör lovar fredlig demonstration

Kampanjen Stoppa Matchen i Malmö garanterar nu en fredlig demonstration på lördag mot Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel.

Flera olika så kallade utomparlamentariska grupper har lovat att matchen skall stoppas rent fysiskt, men Olof Holmgren i Kampanjen Stoppa Matchen menar att 100 demonstrationsvakter räcker för att hålla ordningen.

– Vi kommer att ha en demonstration på lördag som kommer att samla 8 000-10 000 människor, och det är en demonstration som kommer att vara fredlig. Vi har hittills alltid arbetat med icke-våldsprincipen, säger Per Garthon, ordförande i Palestinagrupperna i Sverige.

Var lägger ni ribban för våldsamheter? När ingriper ni?

– Vi anordnar en icke-våldsdemonstration.

Kampanjen Stoppa Matchen kommer inte att hindra de grupper som lovat våldsamheter att delta i lördagens demonstration, men man kommer att ha nolltolerans mot våld.

De som kommer till demonstrationen maskerade kommer man be ta av sig maskeringarna.

Polisen betecknar risken för våldsamheter som hög de närmaste fyra dagarna. Blir det våldsamheter menar Per Garthon, ordförande i Palestinagrupperna, att hemliga agenter kan ligga bakom.

– Det kan finnas grupper och säkerhetstjänster som kan skicka in någon sorts provokatörer, som vill förstöra en stor folklig demonstration. Sådant sker ju.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista