Fiffel med säd i Ukraina

Vetebrist hotar i Ukraina. Och det är inte bara det dåliga klimatet som skapat problem. Fiffel med redovisningen av olika lager gör också att livsmedelsbrist hotar.
När jordbruksekonomerna i Ukraina börja titta i sina pärmar efter den stränga vintern och torra våren - så var dom inte så oroliga över siffrorna . Det bördiga Ukraina har stora lager av vete att falla tillbaka på under nödår. Därför var chocken desto större - när det visade sig att de flesta av dessa lager bara existerade på just papperet i pärmarna. Den säd som skulle tas till ett missväxtår som detta har försvunnit ut på den gråa och den svarta marknaden. I stället för att lagras i beredskapssilos har vetet sålts i smyg till gagn för fifflare. Andra delar av skörden har i själva verket exporterats utan tillstånd. Också det i privat vinningssyfte. När årets skörd därför landar 40 procent under ett normalår så innebär det katastrof för en av Europas stor jordbruksnationer. För staten Ukraina innebär det också att viktig del av årets exportintänkter uteblir, samtidigt som importnotan stiger rejält för att landets runt 50 miljoner invånare ska slippa hungra i vinter. Reinhard Krause, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".