Jordlösa kräver reformer

Jordreformen är den hetaste politiska frågan i Brasilien i dag. President Lula da Silva har lovat att 60 000 familjer ska få jord före årets slut, ett löfte som blir svårt att uppfylla. Men de jordlösa har ingen förståelse för Lulas problem och hotar att fortsätta ockupera jordar tills deras krav har uppfyllts.
De jordlösas rörelse, MST, har dussintals lokala radiostationer över hela Brasilien. Det budskap de för fram rymmer ingen tvekan. Vi kommer att kämpa tills storbruken är borta och alla har fått jord. Det låter inte särskilt hotfullt när det som här är en ung och lite nervös kvinna som för fram budskapet, men de stora jordägarna har börjat beväpna sig och allt fler kräver hårdare tag. För bakom den veka radiorösten finns en beslutsamhet som bara i år har tagit sig uttryck i över 150 jordockupationer med tiotusentals människor inblandade. Marcia är en av dem. Ger inte upp Enda chansen att få jord är att kämpa, säger hon. Och här är det ingen som ger upp. Här blir vi kvar tills jorden är vår. Marcia ingår i en grupp på trehundra familjer som för drygt ett år sedan ockuperade omkring 500 hektar några mil söder om Sao Paolo. De bor fortfarande i plasttält och jorden, som var obrukad när den ockuperades, är fortfarande obrukad. Det beror inte minst på att nästan alla ockupanterna är stadsbor, fattiga och ofta arbetslösa människor som hoppas att jorden ska lösa deras problem, men som sällan har någon erfarenhet av jordbruk. Det gör frågan om jordreformen ännu mer komplicerad än vad den redan är. Skiftande resultat Under de senaste åren har hundratusentals familjer fått jord inom ramarna för jordreformsprogrammet, men ofta har resultatet inte blivit det förväntade. Skälen till det är flera. Jordarna har varit dåliga och familjerna har inte fått krediter eller tekniskt bistånd. Men här finns också positiva exempel. Joaolino pekar förtjust på griskultingarna. De är alldeles nyfödda, säger han. Och han fortsätter att berätta att kooperativet sedan länge är självförsörjande på kött och att en stor del av det som slaktas nu säljs på den öppna marknaden. Kooperativet blomstrar Joaolino är över 70, en veteran inom MST. Han har varit med om att ockupera jorden här sju gånger innan de äntligen fick ägarbevis till den. Nu fungerar här, 35 mil söder om Sao Paolo, ett blomstrande kooperativ med 30 familjer som medlemmar. För mig är det ett nytt liv, säger Joao. Hela mitt liv har jag slitit och svultit, men nu står jag äntligen på fast grund och kan ge mina barn och barnbarn en framtid. Det var kampen som gav oss det, säger han. Jag ångrar inte en sekund, trots alla umbäranden den krävde av oss.
Lars Palmgren, Brasilien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".