Ny metod fryser bort prostatacancer

En ny metod mot prostatacancer testas just nu på Karolinska sjukhuset i Solna. Läkaren Leif Haendler fryser bort tumören, istället för att stråla eller operera. Den nya metoden kommer aldrig att ersätta de gamla mer beprövade, säger han men den har uppenbara fördelar.
– De fördelar som vi hoppas kunna se är att behandlingen är något skonsammare, den är mer kortvarig jämfört med en strålbehandling som pågår i sju veckor eller en operation med en lång läkningsfas så är det här en engångsbehandling förhoppningsvis med en vårdtid på ett till två dygn, säger Leif Haendler på Karolinska Sjukhuset. Prostatacancer är den vanligaste cancerformen bland män. 8 000 fick diagnosen förra året. Sju av dem har provat frysning på Karolinska. Urinläckage eller ereketionsproblem Det kommer att dröja innan den här metoden är allmänt tillgänglig, de första patienterna ska följas upp i höst. Men andra länder har längre erfarenhet på området och den visar att överlevnaden är lika stor som för de andra metoderna, biverkningarna är däremot olika. Patienter som strålas eller opereras får så gott som alltid problem med urinläckage, det får inte de som fryser bort tumören. Å andra sidan brukar bara varannan patient få erektionsproblem, efter frysning är det en nästan 100-procentig risk. Cellerna dör Rent tekniskt går frysning till så att små nålar med kall och varm gas förs in i prostatan. Den kalla gasen bildar isbollar kring nålen som förstör cancercellerna, den varma tinar upp området, något som också orsakar celldöd. – Det är flera olika krafter som verkar. Det är dels kylan, dels är det hastigheten man kyler med, dels är det omslaget från kyla till värme och dels är det hastigheten som man tinar upp med, säger Leif Haendler.
Kristina Hedberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".