Nixon själv gav order om inbrott

En 30 år gammal historisk gåta kan vara på väg att lösas i USA. Det gäller den så kallade Watergate-skandalen. En av dåvarande republikanske presidenten Richard Nixons allra närmaste medarbetare säger nu att presidenten personligen gav order om inbrott och avlyssning hos demokraterna inför presidentvalet 1972.
Hittills har den officiella versionen varit att Richard Nixon sopade igen spåren efter olagligheter som hans medarbetare genomfört. Men nu hävdas det alltså att presidenten själv gav order om att sätta igång. Watergateskandalen började den 17 juni 1972 när agenter bröt sig in i demokraternas partihögkvarter för att installera avlyssningsutrustning och slutade två år senare med att Nixon tvingades avgå. Det är den första och hittills enda gången som en amerikansk president avsatts. Därav den stora intresset för den verkligt historiska händelsen. Medarbetarna straffades Spåren gick till presidentens omgivning och det var de som fick ta smällarna. Den före detta FBI-agenten Gordon Liddy, som framställdes som hjärnan bakom det hela, fick sitta nästan fem år i fängelse. Nixon själv avsattes alltså för att han skulle ha försökt undanröja spåren. Men nu dyker det upp en gammal Nixon-medarbetare och säger att presidenten själv gav ordern. Jeb Stuart Magruder var vice chef för Nixons valkampanj 1972. Han lägger nu helt skulden på Nixon. Magruder kommer att framträda i ett TV-program som visas i USA på onsdagskvällen, men har redan framträtt i andra kanaler med samma budskap. Tydliga order Magruder säger att han klart och tydligt hörde hur Nixon på telefon gav en annan medarbetare order om att Gordon Liddys planer på inbrott skulle sättas i verket. Hela Watergate-skandalen rullades sedan upp av tidningen Washington Post. Carl Bernstein, en av två journalister som låg bakom avslöjandet, säger nu att han tycker att Magruders uppgifter verkar rimliga. Enligt Bernstein var inbrottet en del av en omfattande plan för att förstöra för demokraterna, i syfte att vinna valet. Redan dålig bild En sak som väcker viss tveksamhet är förstås varför Magruder väntat i över 30 år på att avslöja sina uppgifter. Frågan är också om avslöjandet att Nixon beordrade inbrott och inte bara sopade igen spåren ändrar bilden av den forne presidenten särskilt mycket. Nixon framstår ändå i historiens ljus som en korrupt politiker. Själv kan Nixon inte försvara sig mot de nya anklagelserna. Han dog 1994.
Sten Sjöström, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".