Stämpelklockor kan slå ut brittiskt flyg

Problemen för Europas största flygbolag, British Airways, fortsätter. Det är det kontroversiella förslaget att införa stämpelklocka som upprör personalen. Om inte facken och British Airways kommer överens - vilket i praktiken innebär att företaget måste backa från förslaget med stämpelklockor - kan nytt kaos vänta på Londons flygplatser.
Bilder på passagerare strandsatta i provisoriska tält på storflygplatsen Heathrow har gång på gång spelats upp i brittiska medier. Det var för en och en halv vecka sedan som British Airways markpersonal gick ut i en vild strejk, vilket ledde till att mer än tiotusen passagerare blev fast på flygplatsen en hel helg. Och om inte fack och arbetsgivare kommer överens i dom samtal som just nu pågår hotar större strejker, mitt under britternas semester. Konflikten handlar om ett nytt system med stämpelklocka som arbetsgivaren har infört. Personalen är orolig för att det kommer att leda till att de blir hemskickade när det är lite att göra och inringda när det är mycket jobb. Facken hävdar att det då blir omöjligt att ha barn och ett privatliv över huvud taget, medan arbetsgivaren menar att det bara handlar om att byta från ett ineffektivt papperssystem. Lågkonjunktur, terrorrädsla och lungsjukdomen sars har ju inneburit hårda tider för flygbranschen, inte minst för British Airways. Men efter att bantat personalstyrkan med 10 000 anställda så gick bolaget ändå med vinst i våras. Den vinsten spås nu vändas till förlust när den rapporten för andra kvartalet presenteras imorgon. Och till den beräknade förlusten på 1 miljard kronor så ska nu alltså också läggas mångmiljonkostnader för strejken. Sara Stenholm, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".