Nästa år införs en ny kassaregisterlag som ska stoppa fusket. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Företag skattefuskar med kontanthandel

En granskning från Skatteverket visar att många företag skattefuskar när de tar betalt i kontanter. I många fall är mer än hälften av försäljningsintäkterna inte redovisade. 

– Det är miljonbelopp. Det som är anmärkningsvärt är att halva omsättningen plockas bort. Det man plockar bort är kanske inte pengar som man stoppar i egen ficka, utan här finns en koppling till svart arbetskraft. Man har anställd personal som man inte redovisar lönen fullt ut för, säger Conny Svensson, som är projektledare för Skatteverkets granskning av kontanthandeln.

Från och med nästa år omfattas nästan alla företag som tar betalt kontant eller med kort av en ny kassaregisterlag, som bland annat innebär att de måste ha ett helt nytt slags kassaregister, en svart låda, som inte ska gå att manipulera. Dessutom måste de alltid ge kunden ett kvitto.

Sedan i somras har Skatteverket granskat företag som kommer att omfattas av den nya lagen, allt från tandläkare och optiker till blomsterhandlare och spelbutiker, och kan konstatera att det sker manipulering av kassapparaterna, precis som man tidigare har avslöjat i restaurangbranschen.

Anna-Lena Lindh är optikerassistent i Gävle och hon trodde inte att fusket var så omfattande och gällde även hennes bransch.

– Jag blir ju förvånad, jag trodde inte att det skulle vara så. Det är ju osunt mot dem som är reko, det blir inte bra för konkurrensen, det är ju inte lika för alla, säger hon.

Den nu genomförda granskningen ingår i en större granskning av kontanthandeln som Skatteverket inledde 2005 med restaurangbranschen. Sedan dess har drygt 1 300 företag granskats och fått skatten höjd med sammanlagt ungefär en miljard kronor. Ungefär hälften av företagen har brottsanmälts för bland annat bokföringsbrott och skattebrott.

Conny Svensson på Skatteverket hoppas nu att den nya kassaregisterlagen ska hjälpa till att, om inte stoppa fusket, så i alla fall avslöja fuskarna inom kontanthandeln.

– I den här lagen så finns det antal olika kontrollmöjligheter, Skatteverket kommer att jobba mycket mer kontrollköp, kundräkningar, kvittokontroller, så vi kommer att jobba betydligt annorlunda.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".