Blair pressades av pressen

För första gången efter vapenexperten David Kellys död mötte Tony Blair på onsdagen pressen på hemmaplan. Som väntat handlade de flesta av frågorna om Kelly-affären och Irak. Premiärministern valde att inte svara på dem, utan fokusera på kärnfrågorna vård och skola.
Den hårt ansatte premiärministern Tony Blair skulle vid dagens presskonferens försöka blidka opinionen och få upp regeringens och sina egna låga popularitetssiffror. Som väntat möttes dock Blair av en kanonad av frågor kring regeringens ansvar för vapenexperten David Kellys självmord. Kelly pressades hårt av både politiker och journalister efter att ha pekats ut som den som sagt att regeringen överdrev hotet från Irak. Tydlig taktik Men Blairs taktik var tydlig. Han hänvisade till den utredning om Kellyaffären som inleds på fredag och hävdade att britterna kommer att döma regeringen efter vad den gör i frågor som verkligen intresserar dem, nämligen vård, skola, ekonomi och brottsbekämpning. – Oavsett vilka frågor som har dominerat nyhetsbevakningen det senaste året kommer folk att döma oss i frågor om skolan, ekonomin, vård och brottslighet, sa Blair. Suttit längst På lördag jubilerar Blair som den Labour-premiärminister som suttit längst på sin post. Men det överskuggas av att han just nu befinner sig i sin svåraste kris hittills under sina sex år som premiärminister. Om massförstörelsevapen hittas i Irak kan den krisen lindras. Blair sa på onsdagen att han fortfarande tror att underrättelsematerialet som regeringen förlitade sig på är sant. – Som jag sagt flera gånger nu tror jag att underrättelseuppgifterna vi fick är riktiga, sa Blair.
Sara Stenholm, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".