Finlandia blir billigare nästa år

I Finland kan invånarna nästa år räkna med ordentligt sänkta skatter, i alla fall om det nya budgetförslaget går igenom. En rejäl skattesänkning blir det på alkohol och tobak. Efter nyår kan alkoholen i Finland bli hela 20 procent billigare.
– Ja, fast man inte alltid skulle kunna tro det, så är finländaren så pass fönuftig att han inte låter supandet ta över bara för att spriten blir billigare, säger Finlands finansminister Antti Kalliomäki lite ironiskt. Få fart på ekonomin Han hoppas att man i Finland kommer att använda de pengar som blir över när spritpriserna sänks, till att öka den övriga konsumtionen och därmed få fart på den inhemska ekonomin. Det var på onsdag förmiddag som finansdepartementet i Helsingfors presenterde sitt budgetförslag för nästa år, och finländarna kan räkna med ordentliga skattesänkningar. Inkomstskatten sänks också Skatten på alkohol och tobak sänks så att dessa varor blir uppemot 20 procent billigare. Men också inkomstskatterna kommer att sänkas, med ungefär 1 procentenhet. Skälen till de här skattelättnaderna är flera. Från första maj nästa år kommer grannlandet Estland att bli medlemmar i EU. Och eftersom priserna där på alkohol och tobak är så mycket lägre, tvingas Finland att följa efter, för att inte tappa inhemsk försäljning och förlora jobb. Mer pengar över i plånboken Rent allmänt är skälet till sänkta skatter är att man vill få fart på ekonomin. Genom att ge människor mer kvar i plånböckerna hoppas man att konsumtionen kommer att åka, och därmed ge en skjuts åt ekonomin. Med alla effekter medräknade ska skattesänkningarna i Finland bli störst för låginkomsttagarna i landet.
Michael Töpffer, med hjälp av den finska Rundradion
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".