Östros säger att det är skandalöst att finansminister Anders Borg driver på bonuskulturen. Foto: Marc Femenia/Scanpix.

S vill ta bort alla bonusar i statliga bolag

Uppdaterad 15:48
Socialdemokraternas ekonomiske talesperson Thomas Östros vill slopa alla bonusar i statliga bolag och finansminister Anders Borg vill ändra i reglerna, så att de blir långt mer restrektiva. Detta efter Uppdrag gransknings avslöjande i går att regeringen har höjt bonustaket för anställda i statliga bolag.

Östros är upprörd över att regeringen har förändrat reglerna så att man nu kan få högre bonus än tidigare. Han är i dag beredd att gå ännu längre än att bara plocka bort de nya reglerna.

– Jag tror att en av orsakerna till den finansiella kris vi ser i Sverige och i världen har att göra med att bonusar har drivit upp risktagandet till höjder som skadar ekonomin. Och när Borg nu aktivt driver igenom generösa bonusar i Ap-fonder och statliga bolag så spär man på de här riskerna på ett mycket olyckligt sätt. Så jag tycker inte att man ska ha bonusar.

På AP-fonderna försvarar man den rörliga ersättning som dom anställda kan få utifrån det resultat man gör. Det vanligaste argumentet är att bonusmoroten behövs om man vill anställa riktigt duktig personal.

Mats Andersson är vd på fjärde AP-fonden, som inte delar ut någon rörlig ersättning för 2008 på grund av det dåliga resultatet. Enligt honom gynnar det pensionsspararna att betala en lägre fast lön plus rörlig ersättning om det går bra.

Anders Borg backar alltså om de regler som ändrades för bara några månader sedan. Nu är han inte längre särskilt positiv till bonusar över huvud taget.

– Jag är inte alldeles säker på att det i alla verksamheter behövs bonusar, människor kan göra ett alldeles utmärkt arbete utan rörliga ersättningar.

Varför var regeringen med och ändrade de här reglerna så att det blev lättare att få högre bonusar?

– Det får ju vi naturligtvis ta ett kollektivt ansvar för. Regeringen fattade beslut om det här och vi höjde gränsen för det. Mot bakgrund av vad vi har sett under hösten och de diskussioner som vi har fört så finns det skäl att ompröva det beslutet och det är det vi nu ska göra för att begränsningarna bör vara tydliga.

– Det måste finnas alldeles speciella omständigheter när det inom den statliga sektorn ska finnas bonusar och de måste vara i en nivå som uppfattas som måttliga och rimliga.

Den gången så uttalade regeringen just att man ändrar grundinställning när det gäller bonusar. Vad har hänt med ideologin som har gjort att man nu ändrar sig?

– Vi har kanske den värsta krisen i världsekonomin som vi har upplevt åtminstone sedan depressionen. En viktig komponent i det är att en grundläggande ansvarskänsla underminerats av girighet och bonusar.

– Det har blivit oerhört tydligt under hösten och det är klart att vi måste dra slutsatser av det. Och har vi då fattat beslut om regelverk som inte uppfyller det vi önskar om måttfullhet och rimlighet så får vi se över dem. Svårare än så kan det ju inte vara.

Och den ändringen kommer att gälla även om tiderna blir bättre?

– Ja, min uppfattning, nu ska naturligtvis framtida regeringar ha ansvar för vad de vill göra med de här regelverken. Men min uppfattning är att man måste ha tydliga begränsningar som präglas av måttfullhet och rimlighet här.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".