Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kalmars räddningstjänst tvingas prioritera

Det är fortfarande stora problem i Kalmar efter nattens regnoväder. Räddningstjänsten har arbetat hela dagen med att få undan vattenmassorna. Fortfarande har många drabbade fastighetsägare inte fått någon hjälp, eftersom räddningstjänsten tvingats prioritera.
Birgitta Sturesson är en av alla villaägare som drabbats. – Hela källaren är full med vatten. Gillestugan är helt förstörd. Golvet flyter omkring som en flytbrygga ungefär och allt som är på golvet är förstört. Vi håller på att slänga ut grejer nu, flytta ut alla möbler så att vi kan pumpa rent det sista i källaren, säger hon. Rekordartat regn Inte sedan i slutet av 1800-talet har det kommit så mycket regn på så kort tid som under nattens regnoväder i Kalmartrakten. Räddningstjänsten har koncentrerat sina insatser till de stor fastigheter som drabbats, bland annat Scandic hotell, Folkets park och Länssjukhuset i Kalmar. Bilar fastnade Även trafiken har drabbats hårt. Många vägar har svämmat över och Assistancekåren har under dagen bärgat mellan 50 och 100 bilar som stått stilla i vattenmassorna. Dessutom har ett par tusen hushåll varit utan ström. Det har också varit problem med telefoner. Runt 140 anmälningar om översvämningar har kommit in till räddningstjänsten. Kalmar kommun tvingades stänga av sina avloppspumpar, för att minska risken för att vattenmassor ska tryckas tillbaka in i bostäderna. Överraskad meteorolog Att det skulle komma så här mycket regn på så kort tid var något som till och med överraskade meteorolog Hans Alexandersson på SMHI. – Ja, det är ett exceptionellt regn. Det är det högsta vi har mätt upp i Kalmar, 72,5 millimeter. Det var ett ganska smalt band, ett mycket smalt stråk med kraftigt regn, som gick från södra Öland rakt över Kalmar och vidare upp mot norra Småland, säger Hans Alexandersson. SMHI talar om drygt 70 millimeter regn, men på vissa håll har det enligt räddningstjänsten i Kalmar kommit nästan dubbelt så mycket. Dryg renovering För Birgitta Sturesson återstår nu ett drygt arbete med att rätta till de skador som vattnet orsakat. – Vi har varit i kontakt med försäkringsbolaget. Nu måste vi riva upp golv och allting och försöka iordningställa det igen. Väggar blir förstörda och så vidare, säger Birgitta Sturesson.
David Svanberg i samarbete med SR Kalmar
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".