Svenskt EMU-val bevakas av britter

I Storbritannien sa regeringen tidigare i sommar att landet inte är redo för att gå in i eurosamarbetet och att en folkomröstning om medlemskap i EMU kan hållas tidigast om ett år. Men både ja- och nej-sidan följer nu den svenska debatten.
– Det påverkar båda sidorna oavsett om Sverige röstar ja eller nej, säger George Eustice, ordförande för den brittiska nej-kampanjen. Om Sverige röstar ja kommer opinionen mot euron att minska med några procent, och om de röstar nej blir det ett stort uppsving för nej-kampanjen här. Uppsving vid svenskt nej Om Sverige röstar ja kommer opinionen mot euron att minska med några procent, och om svenskarna röstar nej blir det ett stort uppsving för nej-kampanjen menar George Eustice. Men det kan bli en kortvarig påverkan. Efter det danska nejet för tre år sen, gick opinionssiffrorna snabbt upp för nej-sidan i Storbritannien, men sjönk sedan igen. Debatten kom av sig I Storbritannien kom eurodebatten av sig efter det att finansminister Gordon Brown i juni sa att landet inte är redo att införa euron. En folkomröstning kan hållas om tidigast ett år, men de flesta bedömer att det kommer dröja längre än så. Men kampanjorganisationerna är redan igång. Ja-sidan, Britain in Europe, leds av Simon Buckby, och precis som nej-sidan följer han den svenska debatten noga. ”Storbritannien kan bli isolerat” – Den svenska folkomröstningen är ju upp till svenskarna att avgöra, men om svenskarna röstar ja så blir Storbritannien ett av bara två länder som står utanför och det kan göra att Storbritannien blir fruktansvärt isolerat, säger han. Nej-sidans George Eustice tror däremot att britternas självförtroende kan påverkas om svenskarna säger nej. Kan ett så litet land säga nej, så kan ett stort land som Storbritannien också välja att stå utanför eurosamarbetet. Blair särskilt intresserat Eustice menar att britterna är intresserade av det svenska valet, men att framför allt en man är riktigt intresserad – premiärminister Tony Blair. – Jag tror att framför allt Tony Blair, som ju vill gå med i eurosamarbetet, följer resultaten mycket noga. Om Sverige röstar ja får han en plattform att argumentera utifrån, om Sverige röstar nej kommer inte Storbritannien kunna folkomrösta på minst fyra-fem år säger George Eustice.
Sara Stenholm, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".