Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Snart förbjudet att tömma toan till havs

Snart slutspolat.

Snart blir det förbjudet att tömma toalettavfall direkt ut i havet enligt ett förslag från regeringen. I havsmiljöpropositionen satsas också på anläggning av våtmarker och skattelättnader för att bygga om enskilda avlopp. Havmiljöfrågorna ska också få en egen myndighet.

– Den ska se till att vi nu tar krafttag när det gäller att komma tillrätta med inte minst de stora miljöproblemen både för vattnet och för havet som helhet men också att vi ser till att alla sektorer som gäller vattnet och havet också är med och är berörda, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Havsmiljöpropositionen existerar än så länge bara i ett antal korta promemorior. Ett av de viktigaste förslagen är att det ska bli förbjudet att dumpa toalettavfall i havet både från större fartyg och fritidsbåtar. Men det sägs inte när förbudet ska vara genomfört.

– När det gäller kryssningsfartygen så är det helt enkelt så att bestämmelserna ska hinna genomföras och när det gäller fritidsbåtarna ska vi också se till att det finns mottagningskapaciter vid fritidsbåtshamnarna och runt om i skärgården.

Måste inte förbudet komma först för att driva på den utvecklingen?

– Alla vet nu att det här förbudet kommer och utvecklingen ska fram.

När det gäller jordbruket som står för de största enskilda utsläppen i havet av övergödande ämnen så finns det inte så många förslag, varför det?

– Därför att där har vi nu ett nära samarbete med jordbruket. Vi satsar än större pengar ur landsbygdsprogrammet. Till exempel när det gäller att inrätta våtmarker, fångstgrödor och göra andra åtgärder i jordbruket. Vi ska minska utsläppen också från jordbruket. Det här är en offert om samarbete.

Men hur tvingande är den här offerten?

– Den är tvingande i den meningen att Sverige har gjort åtaganden som vi ska uppfylla. Vi använder större pengar ur landsbygdsprogrammet för att se till att vi får ner utsläppen.

Sverige har ett åtagande i Östersjösamarbetet att minska utsläppen av kväve med 20.780 ton och 290 ton fosfor till 2021. Men trots att regeringens förslag i stor utsträckning bygger på frivilliga åtgärder tror Andreas Carlgren att Sverige klarar det betinget.

– Ja, därför att vi satsar morötter nu, Vi genomför större åtgärder än någon gång tidigare och skulle det inte lyckas då är vi också beredda att överväga piskor, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".